Лідери ЄС не погодили виділення Україні 50 млрд євро

Лідери ЄС не погодили виділення Україні 50 млрд євро

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив проти того, щоб Європейський Союз надав Україні 50 млрд євро допомоги, а його словацький колега Роберт Фіцо назвав корупцію у висловленні застережень щодо надання нової фінансової підтримки Києву.

Як пише Reuters, бюджетні рішення в ЄС вимагають одностайності, тому рішення не погодили.

Орбан і Фіцо виступили на саміті 27 національних лідерів ЄС, і висвітлили відмінні пріоритети в перших дебатах про те, куди спрямувати гроші зі спільного бюджету в наступні чотири роки.

Орбан заявив, що Угорщина не підтримає збільшення допомоги Україні, якщо не побачить "дуже обґрунтовану пропозицію". 

"Те, що перед нами... це не спрацює. Тому поки що ми також відхилимо це, і побачимо, до чого ми прийдемо в грудні", - сказав він.

Фіцо зі Словаччини перебував у Брюсселі через день після того, як його вчетверте призначили прем'єр-міністром. і  заявив, що Братислава більше не підтримуватиме Україну у військовій сфері.

Інші країни Східної Європи не погодилися, а президент Литви Гітанас Науседа сказав, що запропонованих 50 млрд євро для України недостатньо.

Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що, окрім підтримки України, спільні витрати мають зрости для покращення обороноздатності ЄС.

Прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо підтримав продовження підтримки України, але закликав Комісію "краще використовувати готівку у власній скарбниці".

Голова саміту Шарль Мішель заявив після переговорів, що деякі нові витрати можуть бути профінансовані коштом нових внесків, а деякі – коштом перерозподілу ресурсів у бюджеті.

Нагадаємо, у грудні ЄС має прийняти рішення щодо перегляду свого бюджету на 2021-2027 роки вартістю 1,1 трлн євро (1,2 трлн доларів). Керівництво блоку запропонувало державам-членам додати більше до спільної скарбниці, щоб надати Україні 50 млрд євро та витратити ще 15 мільярдів євро на міграцію. Інша пропозиція передбачає виділення Україні 20 мільярдів євро військової допомоги.

17 жовтня Європарламент удосконалив і схвалив пропозицію щодо 50 млрд євро для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України з 2024 року по 2027 рік. Але рішення мають підтримати усі лідери ЄС.