У Мінфіні підрахували залишки на рахунках комунальних медзакладів: яка ситуація по Луганщині

У Мінфіні підрахували залишки на рахунках комунальних медзакладів: яка ситуація по Луганщині

Залишки коштів на рахунках комунальних закладів охорони здоров’я Луганської області станом на 30 червня 2023 року складають майже 1,1 млрд гривень.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства фінансів України.

У міністерстві зазначили, що з початку запровадження воєнного стану в Україні обсяг залишків коштів на рахунках надавачів медичних послуг в цілому по країні збільшився у 1,6 раза.

Так, на Луганщині станом на 01.01.2022 року ця сума складала близько 0,6 млрд гривень. Тоді як на 30.06.2023 - понад 1 млрд гривень.

Зокрема, у комунальних закладів охорони здоров’я вторинного рівня Луганської області станом на 30.06.2023 року залишок становить 754,5 млн гривень, первинного - 118,3 млн гривень, екстреної допомоги - понад 193 млн.

Найбільший приріст невикористаних коштів, зауважили в Мінфіні, простежується серед закладів, розташованих на тимчасово окупованих територіях.

Суттєве збільшення залишків також наявне у закладів охорони здоров’я онкологічного профілю. Так, у 28 надавачів по Україні з початку 2022 року залишки збільшились майже вдвічі та їхній обсяг становить 2,3 млрд гривень. Водночас 9 закладів мають залишки в розмірі від 118 млн грн до понад 270 млн гривень. Це може свідчити про часткову оплату пацієнтами послуг, за які надавачам медичних послуг у повному обсязі вже сплатила держава, вважають у Мінфіні.

«Уряд за підтримки міжнародних партнерів здійснює всі можливі заходи для своєчасного здійснення оплат за програмою медичних гарантій.

Водночас суттєве накопичення залишків коштів свідчить про необхідність зміни підходів у здійсненні оплат за програмою медичних гарантій, зокрема для надавачів, розташованих на тимчасово окупованих територіях, і вжиття заходів для ефективного використання накопичених коштів, а також посилення контролю за якістю та безоплатністю послуг для пацієнтів.

Мінфін вкотре наголошує на необхідності раціонального та максимально ефективного використання всіх ресурсів, що особливо актуально в умовах воєнного стану, коли державні ресурси вкрай обмежені», ‒ прокоментував заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев.

Нагадаємо керівник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор зобов’язав Управління внутрішнього аудиту ОВА перевірити діяльність КНП “Сєвєродонецька міська багатопрофільна лікарня”.