Закликала «берегти путіна». Судитимуть уродженку Луганщини, яка мешкає на Тернопільщині

Закликала «берегти путіна». Судитимуть уродженку Луганщини, яка мешкає на Тернопільщині

Прокурори Тернопільської обласної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт щодо уродженки Луганщини, яка проживає в одному з райцентрів Тернопільщини. Вона заперечувала збройну агресію рф проти України та закликала «берегти путіна».

Про це повідомляє Тернопільська обласна прокуратура.

Фігурантку звинувачують у вчиненні умисних дій, спрямованих на виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікацію осіб, які її здійснювали (ч. 2 ст. 436-2 КК України).

За даними слідства, з березня 2022 по червень 2023 року жінка, використовуючи власну сторінку у забороненій в Україні соціальній мережі, поширювала матеріали, у яких виправдовувала злочинні дії російських військ. Також вона заперечувала окупацію частини території України. У її дописах збройна агресія рф представлялась як внутрішній громадянський конфлікт.

З початком повномасштабного вторгнення фігурантка поширювала ідеї російської пропаганди про руйнування українських міст військами ЗСУ та виправдовування тимчасової окупації частини території України.

Переїхавши у жовтні 2022 року з Попасної на Тернопільщину, використовуючи «VPN», підозрювана продовжувала вихваляти дії держави-агресора в соцмережі. Зокрема, розповсюджувала допис «Россияне! Берегите путина, кроме него, фашизм остановить некому!» й інші, подібні цьому.

Висновок судової лінгвістичної експертизи підтвердив наявність в опублікованих матеріалах виправдовування та глорифікації військових країни-агресора.

Досудове розслідування вели слідчі УСБУ в Тернопільській області.

Нагадаємо, переселенка з Луганщини отримала підозру за публічне виправдання агресії рф.