"Дія.Мілітарі" і смарт-мобілізація: як це працюватиме, і чи очікувати електронних повісток

 "Дія.Мілітарі" — реєстр військовозобов'язаних: як це працюватиме і чи очікувати електронних повісток

Віце-прем'єр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров запевнив, що повісток у "Дії" не буде, але вже запрацював онлайн реєстр військовозобов'язаних, а також розробляється ідея смарт-мобілізації.

Про це він сказав в інтерв'ю РБК-Україна.

"Дія.Мілітарі" і реєстр військовозобов'язаних

"Не буде повісток у "Дії". Мені здається, що поки я працюю міністром, то все, про що ми говоримо – ми потім дотримуємося наших слів. Тому можу сказати вам впевнено, що не буде повісток в "Дії", - запевнив він.

Що стосується онлайн реєстра "Оберіг" Федоров сказав, що у його створенні була задача відцифрувати інформацію по кожному військовозобов'язаному.

"Тоді відразу в режимі реального часу зрозуміло для Збройних сил України, а що взагалі відбувається з мобілізацією, а скільки є військовозобов'язаних, а де вони навчалися – тобто для того, щоб робити якесь прогнозування. Цей етап закінчився, більше ніж 90% вже відцифровано саме цієї інформації", - повідомив він.

За словами Федорова, тепер все буде побудовано таким чином, що коли людина приходить у військкомат, вже відразу інформація знаходиться в цій системі.

"По суті, це автоматизація роботи військкоматів, яка прибирає ці черги, віконця тощо. Це про сервіс в самому військкоматі. З іншої точки зору, це про якісні дані, які дозволяють Збройним силам, головнокомандувачу приймати управлінські рішення, скільки людей мобілізувати, хто йому потрібен і так далі. Також це відкриває можливості відображення якихось документів, якщо ми говоримо про "Дія.Мілітарі", наприклад, що ви є військовозобов'язаним, якщо це потрібно", - додав він.

Федоров розповів, що інформація про зміни у житті військовозобов'язаного, наприклад, факт одруження, може з'являтися у реєстрі "Оберіг" автоматично.

"Напевно, ідеально для того, щоб також спростити процес, зробити певну комунікацію, коли людина зможе ставати на облік онлайн, не потрібно буде приходити у військкомат", - сказав Федоров, але додав, що міністерство поки цим не займається.

Смарт-мобілізація

Федоров розповів, що його міністерство хоче запустити "смарт-мобілізацію", коли людина самостійно обирає спеціальність, на яку вона хоче мобілізуватися в ЗСУ.

"І не під примусом, а самостійно. Тобто людина вирішила, що вона хоче служити в Збройних силах України", - додав він.

Перший пілотний проєкт "смарт-мобілізації" запустять на спеціальність оператор дронів.

"Людина зможе подивитися, що це взагалі за підрозділ, рота, які зобов'язання, які в тебе є ризики, як ти будеш навчатися. І найголовніше, що якщо ти залишиш заявку і пройдеш рекрутерів і тести, ти проходиш навчання, ти точно потрапляєш в роту ударних дронів і ти точно потрапляєш на ту посаду, на яку ти мобілізував себе. Це дуже важливо для комунікації між державою і українцями про справедливість, про чесність і про дотримання правил", - зазначив Федоров.

"Дуже важливо, що повинно змінитися все, і ми в пілоті це передбачаємо. Ти не повинен йти в військомат. Ти проходиш онлайн-тест, ти приходиш в нормальне приміщення до рекрутера, тобі пояснюють ще раз, де ти можеш служити. Ти після цього, якщо ти підходиш по характеристикам, проходиш навчання, в якому ти не просто з базовими речами знайомишся, а тобі розповідають, що таке ситуаційна обізнаність, фахові експерти з поля бою, які керують дронами, де в тебе відбувається інший рівень навчання, і після цього ти вже потрапляєш на поле бою", - розповів він.

Читайте також: Міноборони радить військовозобов'язаним йти у ТЦК добровільно: "Служити доведеться всім"