Спікер Палати представників Джонсон підтримує допомогу Україні за однієї умови і до 15 січня, – Politico

Спікер-республіканець Палати представників підтримує допомогу Україні за однієї умови, – Politico

Спікер палати представників Майк Джонсон сказав республіканцям у Сенаті, що він підтримує допомогу Україні, хоча він провів жорстку лінію проти поєднання її з грошима для Ізраїлю.

Про це пише Politico.

Джонсон чітко дав зрозуміти, що він підтримує виділення грошей на захист України від росії, навіть якщо вони не порівнянні за розміром або масштабом з тим, як того хоче президент Джо Байден.

Джонсон також сказав сенаторам, що посилення охорони кордону та фінансування України "нерозривно переплетені". 

"Він повторював знову і знову: "Слухай, для мене це просто цифри. Я не можу зробити це разом", – сказав сенатор Джош Хоулі (республіканець) про позицію Джонсона щодо України та Ізраїлю.

Крім того, Джонсон пропонує, щоб фінансування здійснювалося до 15 січня 2024 року. Politico пише, що прийняття Джонсоном крайнього терміну 15 січня дасть Конгресу ще два місяці, щоб спробувати досягти дієвої угоди щодо витрат на решту фінансового року.

Нагадаємо, Білий дім заявив, що президент Джо Байден накладе вето на пакет, запропонований республіканцями в Палаті представників щодо надання допомоги Ізраїлю, одночасно скорочуючи фінансування Служби внутрішніх доходів (IRS) і не фінансуючи інші пріоритети національної безпеки, зокрема і підтримку України.

Раніше Джонсон вніс на розгляд проєкт допомоги Ізраїлю на суму $14,3 млрд. Він відокремив його від допомоги Україні у $61 млрд. Крім того, у проєкті немає гуманітарної допомоги цивільним у Газі та Ізраїлі, про яку просив Білий дім.