Як Україна захищає свої енергетичні об'єкти напередодні очікуваних ударів рф, – FT

Як Україна захищає свої енергетичні об'єкти напередодні очікуваних ударів рф, – FT

Україна поспішає зміцнити свою енергетичну інфраструктуру напередодні зими, оскільки російська повітряна кампанія відновилася і починає атакувати електростанції країни, як це було минулого сезону. Цього разу у Києві впевнені, що краще підготовлені.

Про це пише Financial Times, яке поспілкувалося на цю тем з прем'єром Денисом Шмигалем і з анонімними джерелами в енергетичній галузі України.

Шмигаль розповів FT, що на критичній підстанції електромережі на півночі України зведено стіну з бетонних блоків для захисту трансформаторів. Габіони, або циліндричні клітини, наповнені камінням або піском, можна побачити навколо іншої прилеглої підстанції, місцезнаходження якої не називається.

Шмигаль назвав такий захист об'єктів пасивним і додав, що Україна "набагато більш підготовлена" після російських ракетних ударів минулої зими.

Він додав, що захист, як і раніше, не на 100% ефективний, але у 80–90% випадків має спрацювати, особливо проти дронів, які часом відхиляються від курсу, а їх уламки падають на критично важливу інфраструктуру після перехоплення.

За підрахунками українського уряду, минулої зими росія завдала понад 1200 ракетних ударів і ударів безпілотників українськими електростанціями, знищивши понад 40% електроенергетичної інфраструктури, включаючи генерацію та електромережі.. За словами Шмигаля, наразі усунена більша частина цих пошкоджень.

"Згідно з фотографіями, наданими інсайдерами галузі та переглянутими FT, по всій країні встановлюються мішки з піском та сітчасті дахи для захисту сотень невеликих цілей, які можна знищити одним ударом та викликати масове відключення електроенергії", - пише видання.

Елементи інфраструктури, які не потребують вентиляції, були перенесені під землю, повідомило FT джерело, знайоме із ситуацією. Пошкоджені електричні кабелі можна швидко замінити, але ремонт підстанцій та трансформаторів займає більше часу.  

Шмигаль сказав, що Україна зробила кроки щодо децентралізації своєї енергосистеми, завдяки чому пошкодження в одному місці з меншою ймовірністю вплинуть на інші регіони. Він додав, що зараз в Україні набагато більше західних систем ППО і закликав союзників ще більше зміцнювати цей напрямок оборони.

Керуючий директор Київського Центру енергетичних досліджень Олександр Харченко сказав FT, що з огляду на те, що "по всій країні розкидано понад 100 підстанцій та високовольтних станцій, реально охопити всю територію України ППО неможливо".

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський і секретар РНБО Олексій Данілов заявляли, що Україна відповідатиме росії у разі завдання ударів по українським енергетичним підприємствам, як це було минулого року.