Рахункова палата: Міноборони непродуктивно, неекономно і з порушеннями використало кошти для ЗСУ

Рахункова палата: Міноборони непродуктивно, неекономно і з порушеннями використало кошти для ЗСУ

Рахункова палата провела аудит використання Міноборони бюджетних коштів на забезпечення ЗСУ у І півріччя 2023 року і виявила числені порушення.

Про це йдеться у звіті про результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, передбачених Міноборони придбання речового майна та забезпечення харчування військовослужбовців ЗСУ.

Рахункова палата нагадує, що Міноборони на 2023 рік за Бюджетною програмою для придбання речового майна та забезпечення харчування військовослужбовців ЗСУ передбачено 66 715,2 млн грн, з яких на І півріччя 2023 року – 30 054,7 млн гривень. Протягом І півріччя 2023 року використано 26 846,8 млн грн (майже 90%), у тому числі на придбання речового майна – 13 555,9 млн грн, закупівлю продуктів харчування – 13 290,9 млн гривень.

"Міністерство не забезпечило обґрунтоване планування та продуктивне використання бюджетних коштів. У результаті непродуктивно використано 5 358,2 млн грн бюджетних коштів, неекономно – 6,6 млн грн, з порушенням законодавства – 639,0 млн грн, із порушенням процедур законодавства про оборонні закупівлі – 9 440,6 млн гривень", - йдеться у висновках звіту.

Аудит довів, що придбання найбільш вживаних продуктів харчування здійснювалося за цінами, які в середньому на 30% перевищували ринкові.

"Є ризик ненадходжень до державного бюджету майже 57,5 млн грн штрафних санкцій. На складах зберігається морально та фізично застаріле майно вартістю 31,2 млн грн, яке не використовується за призначенням. Через недотримання постачальниками умов договорів не отримано 2 328 670 одиниць речового майна на 2 080,9 млн грн, що створює ризики неналежного речового забезпечення військовослужбовців ЗСУ", - з'ясувала Рахункова палата.

Крім того, виявилося, що визначена Міноборони вартість харчування одного військовослужбовця ЗСУ на добу перевищує таку вартість в інших підрозділах сектору безпеки та оборони на 3 171,1 млн грн (Головне управління Національної гвардії України) – 7 041,0 млн грн (Служба безпеки України).

"Міноборони, замість укладання договорів на закупівлю продуктів безпосередньо з постачальниками та виробниками (хлібзаводами, м’ясокомбінатами та іншими), укладало договори із суб’єктами господарювання на послуги із забезпечення комплектами продуктів за Каталогом продуктів харчування. У результаті окремі найбільш поширені найменування продуктів постачалися ЗСУ за цінами, які більш як на 30% перевищували споживчі ціни в регіоні поставки та виробників", - зазначається у звіті.

Журналіст Юрій Ніколов, який першим виявив завищення цін на закупівлі продуктів для ЗСУ, зокрема на яйця, які Міноборони мало намір закупити по 17 гривень, зазначив, що в Міноборони "крали на всьому".

"Причому як я і говорив – навіть знижені під тиском громадськості ціни на харчі Резнікова (ексміністр оборони Олексій Резніков, - ред.) були набагато вищими від ринку. Не змогли вкрасти на яйцях по 17 – "прикурили" на яйцях по 9. Якщо навіть і цього офіційного звіту аудиторів Рахункової палати не вистачить правоохоронцям для реагування – я тоді навіть не знаю що робити. Ми з вами зробили що могли – повідомили державі про негаразди. Ми допомогли зекономити на харчах близько 7 млрд грн (так, це оцінка Рахункової палати, не моя). Тепер свою частину роботи з оздоровлення має зробити сама держава", - додав Ніколов. 

Нагадаємо, Резнікова звільнили з посади міністра оборони у вересні, напередодні візиту президента Володимира Зеленського у США.