Кандидат у президенти США оскандалився заявою про Зеленського, якого назвав "нацистом і коміком"

Кандидат у президенти США оскандалився заявою про Зеленського, якого назвав "нацистом і коміком"

Кандидат у президенти США республіканець Вівек Рамасвамі "викликав шок і критику в Інтернеті" в середу, коли звинуватив президента України Володимира Зеленського, який є євреєм, у тому, що він нацист.

Про це пише NYT, додаючи, що команда Рамасвамі після його заяви сказала, "що він не те мав на увазі".

Рамасвамі виступає проти надання подальшої допомоги Україні. 

"Україна не є взірцем демократії", — сказав Рамасвамі в Маямі, повторюючи низку критики, зокрема: "Вона прославила нациста у своїх лавах. Комік у штанах-карго, чоловік, на ім'я Зеленський. Це не демократично".

NYT зазначає, що ця заява змусила з подивом "підняти брови як у залі в Маямі, так і в Інтернеті, де сотні приголомшених глядачів опублікували пости в соціальних мережах". Одна з таких публікацій від "Проекту Лінкольна", групи республіканців проти Трампа, назвала Рамасвамі "несерйозним кандидатом" у президенти США.

Видання нагадує, що Зеленський, який є євреєм, втратив членів сім’ї під час Голокосту.

Прессекретарка Рамасвамі Тріша Маклафлін заявила, що він не називав Зеленського нацистом. Натомість сказала Маклафлін, він мав на увазі подію у вересні, під час якої Зеленський відвідав парламент Канади та приєднався до овацій, вшанувавши 98-річного українського ветерана. Проблема, як виявилося, полягала в тому, що ветеран Ярослав Гунька служив у дивізії, яка перебувала під контролем нацистів під час Другої світової війни.

Овації були широко засуджені єврейськими групами. Маклафлін сказала, що Рамасвамі мав на увазі те, що пан Зеленський приєднався до оплесків і помахав Гуньку.

Але вона визнала, що без контексту це зауваження можна легко зрозуміти неправильно. "Він говорив швидко і коливався в словах", — сказала вона про промову Рамасвами.

Нагадаємо, інцидент з ветераном Ярославом Гуньком спричинив стрімкі є політичні наслідки у Канаді — спікер парламенту Ентоні Рота пішов у відставку, а премʼєр Канади Джастін Трюдо мусив перепрошувати за "помилку, яка глибоко збентежила парламент і Канаду". Як з'ясувалося, Зеленський був не в курсі запрошення Гунька. Спікер парламенту Канади, вибачаючись за те, що покликав на засідання Гуньку, зазначав, що це була його приватна ініціатива.