Сєвєродончанка хотіла стягнути з росії майже 4 мільйони за шкоду собі та дитині. Що вирішив суд

Сєвєродончанка хотіла стягнути з росії майже 4 мільйони за шкоду собі та дитині. Що вирішив суд

Новомосковський міськрайонний суд, що на Дніпропетровщині, частково задовольнив позов переселенки з Сєвєродонецька, в якому вона просила стягнути з російської федерації майже 4 мільйони гривень за завдану моральну й матеріальну шкоду. За рішенням суду рф має виплатити жінці 100 тисяч гривень.

Про це йдеться у Єдиному реєстрі судових рішень.

Заочне рішення по справі № 183/8981/22 суд виніс 1 листопада 2023 року.

Позивачка звернулася до суду 20 грудня 2022 року. У позові вона просила суд стягнути з росії на її користь матеріальну шкоду у сумі понад 1 млн гривень. А також - 1,36 мільйона та ще 1,36 мільйона як відшкодування моральної шкоди, заподіяної їй та її малолітньому сину.

У позові жінка вказала, що наразі проживає як ВПО у Львові. При цьому у липні 2021 року вона придбала квартиру в Луганській області.

“Під час окупації території внаслідок дій відповідача позивачка понесла втрати, які виразилися у неможливості використання майна за призначенням (за аналогією знищення майна), та які підлягають відшкодуванню у грошовому вигляді”, - йдеться у документі.

Оціночна вартість квартири - 1 021 106,5 гривень, таку ж суму жінка хотіла відсудити у росії як матеріальну компенсацію. Однак суд не побачив законних підстав провести аналогію між неможливістю використання майна за призначенням та знищенням майна.

Також позивачка “не надала доказів, на які посилалася як на підставу своїх вимог у позові”. Тож цю частину позову суд не задовольнив за недоведеністю.

Водночас суд врахував, що, в результаті збройної агресії рф, тимчасової окупації Сєвєродонецька та вимушеного переселення позивачки, вона зазнала моральних страждань.

Але при цьому зауважив, що сума компенсації моральної шкоди у 1 359 750 гривень, яку та запросила, є надмірною. У результаті вирішив справедливим стягнути з російської федерації 100 тисяч гривень. Тобто задовольнив прохання сєвєродончанки частково.

У частині щодо відшкодування моральної шкоди малолітній дитині позивачці також відмовили, вважаючи її вимоги належним чином не доведеними та необґрунтованими.

“У квітні 2022 року, під час внутрішнього переміщення з території м. Сєвєродонецька Луганської області, син позивачки був чотирирічною дитиною. У силу свого віку не міг зазнати моральних страждань внаслідок переїзду з одного населеного пункту до іншого. Зміни, які сталися у його житті внаслідок збройної агресії, не вимагали від дитини вжиття заходів щодо організації свого життя, налагодження побуту тощо. У такому віці для дитини визначальним є наявність поряд її батьків, від поведінки яких і залежить її емоційний стан”, - йдеться у рішенні.

Зазначається, що рішення суду набере законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не подадуть. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасують, набере законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Нагадаємо, Луганські ВПО можуть придбати житло за програмою пільгового іпотечного кредитування єОселя.