“Зруйновані будинки, випалена земля”, - репортаж росзмі з Сєвєродонецька (ФОТО)

“Зруйновані будинки, випалена земля”, - репортаж росзмі з Сєвєродонецька (ФОТО)

У ході бойових дій у Сєвєродонецьку загинуло понад 1000 мирних жителів, а близько 80% будівель частково чи повністю зруйновані. 

Про це пише російська служба видання The Moscow Times, яке побувало у місті та опублікувало репортаж звідти.

“Зруйновані будинки, випалена земля й дерева, що впали від шрапнелі, - це пейзаж на шляху до Сєвєродонецька через рік після його захоплення російською армією”, - описують журналісти своє враження.

У Сєвєродонецьку вони поспілкувалися з місцевими жителями та представниками окупаційної адміністрації.

“За офіційною статистикою, в процесі боїв загинуло понад 1000 мирних жителів, близько 80% будівель були частково або повністю зруйновані”, - йдеться у репортажі.

Чия саме це статистика, не уточнюється. Також видання пише, що “за даними місцевої влади”, зараз у місті мешкає 32 000 осіб.

Містянин, який під час боїв втратив ногу, пригадує, що раніше Сєвєродонецьк був дуже красивим містом, а “тепер життя немає: залишилися лише пенсіонери, старі та інваліди”.

“Напівпорожні вулиці міста наповнені пропагандою: на головній площі можна побачити фотоінсталяцію, яка демонструє досягнення росії в галузі технологій та культури”, - зазначили журналісти.

За оцінкою видання, проведену росією реконструкцію міста “не можна назвати успішною”.

“Водопровід, газ та електрику частково відновлено, але більшість будівель все ще у руїнах”, - йдеться у тексті.

Нагадаємо, за словами начальника Сєвєродонецької МВА Олександра Стрюка, сєвєродончан у місті залишається близько 15 тисяч, разом із військовими та приїжджими - до 25 тисяч.