План ЄС виділити Україні 20 млрд євро на військову допомогу Україні "може не вижити", — The Guardian

План ЄС виділити Україні 20 млрд євро на військову допомогу Україні "може не вижити", — The Guardian

План Європейського Союзу витратити до 20 мільярдів євро (21,4 мільярда доларів) на військову допомогу Україні зустрічає опір з боку країн ЄС і "може не вижити в його нинішньому вигляді".

Про це пише The Guardian з посиланням на європейських дипломатів.

Жозеп Боррель, верховний представник ЄС із зовнішньої політики, запропонував у липні, щоб блок створив фонд з обсягом до 5 млрд євро на рік протягом чотирьох років у рамках ширших зобов’язань Заходу, щоб підтримати Україну, яка бореться з вторгненням росії.

"Але поки міністри оборони ЄС готуються обговорити план у Брюсселі у вівторок, дипломати кажуть, що кілька країн, у тому числі Німеччина, яка має велику вагу в ЄС, висловили застереження щодо виділення таких великих сум на роки наперед", - пише видання.

За даними дипломатичного відомства ЄС, союз та його члени були одними з найбільших донорів військової допомоги Україні після того, як росія почала вторгнення в лютому 2022 року, надавши зброї та обладнання на суму близько 25 мільярдів євро.

Пропозиція Борреля була спробою поставити підтримку на довгострокову основу за допомогою створення каси для допомоги Україні в рамках більшого фонду - Європейського фонду миру, який використовується для відшкодування членам ЄС військової допомоги іншим країнам.

"Я поки що не збираюся оголошувати його (фонд, - ред.) мертвим. Але, звісно, ​​удосконалення завжди можна зробити", – сказав високопоставлений дипломат ЄС у п’ятницю, розмовляючи з Reuters на умовах анонімності. "У Німеччини було багато питань… і це справедливо. Ми говоримо про великі гроші".

Дебати щодо військової допомоги виникають у той момент, коли країни ЄС також обговорюють пропозицію надати Україні 50 млрд євро економічної допомоги.

Нагадаємо, зовнішньополітичний підрозділ ЄС, Європейська служба зовнішніх дій цього тижня поінформувала дипломатів ЄС про те, що блок, ймовірно, не досягне мети в 1 мільйон артилерійських боєприпасів для України до березня 2024 року. 

Крім того відомо, що переговори про посилення Європейського фонду миру (EPF), механізму фінансування ЄС для підтримки військових поставок Україні, навряд чи будуть завершені до того, як лідери ЄС переглянуть весь бюджет блоку в грудні.

Суми, запитувані виконавчою владою ЄС, були сприйняті державами-членами з обережністю, оскільки бюджети по всій Європі відчувають навантаження. "Рішення про поповнення на 20 мільярдів євро може бути трудомістким", - казали дипломати ЄС.