Нардеп з позивним "Буратіно" отримав підозру у державній зраді: СБУ пояснила причину

Нардеп з позивним "Буратіно" отримав підозру у державній зраді: СБУ пояснила причину

Народний депутат з позивним "Буратіно" сьогодні, 13 листопада, отримав підозру у державній зраді.

СБУ не називає прізвища нардепа, але судячи з опублікованих фото, мова йде про Олександра Дубінського.

Зазначається, що докази збирали слідчі СБУ і ДБР, з'ясувавши, що нардеп здійснював інформаційно-підривну діяльність на користь рф. За матеріалами слідства, він мав позивний "Буратіно" і входив до складу злочинної організації, яку сформувало ГРУ рф.

"Основне завдання цієї організації – розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні та дискредитація нашої держави на міжнародній арені. За це учасники угруповання отримували гроші від воєнної розвідки рф. За наявними даними, фінансування мережі сягало понад 10 млн американських доларів", - стверджує СБУ.

У межах досудового розслідування задокументовано, що нардеп "поширював фейки про вище військово-політичне керівництво України".

"Один з прикладів дезінформаційної роботи – розповсюдження фейків про нібито втручання українських високопосадовців у президентські вибори в США у 2019 році. Для "розгону" проросійських наративів він брав участь у відповідних пресконференціях", - йдеться у повідомленні.

Слідство встановило, що злочинна організація була створена заступником начальника російського гру Володимиром Алєксєєвим як агентурна мережа, що діяла в столиці України. Операційним керівництвом ворожої групи з території рф займався його заступник – Олексій Савін.

За даними слідства, крім народного депутата до складу ворожої групи входив екснардеп Андрій Деркач, який напередодні повномасштабного вторгнення рф втік за кордон.

"Також до цієї агентурної мережі входив колишній прокурор Костянтин Кулик. Він мав позивний "Птичка" і наразі переховується від правосуддя за кордоном. Підривну діяльність злочинної організації у Києві координував експомічник Деркача, колишній співробітник гру часів СРСР Ігор Колєсніков, який за матеріалами СБУ вже засуджений і відбуває покарання за державну зраду", - зазначаєтся у повідомленні.

Генеральний прокурор України повідомив народному депутату про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній).

Підозру за цими ж статтями повідомили і співробітникам російського ГРУ Алєксєєву та Савіну, а також агентам рф: екснардепу Деркачу та експрокурору Кулику.

Вирішується питання про обрання чинному народному депутату запобіжного заходу.  

Нагадаємо, 1 листопада Служба безпеки та ДБР провели обшуки у спільників народного депутата України, який причетний до схеми незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку. У ЗМІ пишуть, що мова йде про нардепа Олександра Дубінського.