З окупованої Луганщини евакуювалася жінка з чотирма дітьми – загарбники цькували сім’ю за мову та погрожували

З окупованої Луганщини евакуювалася жінка з чотирма дітьми – загарбники цькували сім’ю за мову та погрожували

Любов Бондаренко з чотирма дітьми виїхала з окупованої Луганської області, бо загарбники змушували родину розмовляти російською мовою та погрожували жінці забрати дітей.

Про це повідомляє Луганська ОВА.

Жінка працювала листоношею в селі Городище Марківської громади. За її словами, на початку повномасштабного вторгнення в самому селі обстрілів не було, але йшли колонами танки.

Майже одразу у селі з'явилася окупаційна влада, всі місця в ній почали займати колаборанти.

В окупації старші діти Любові відчували себе відносно нормально: “Важче було молодшим. До школи я їх не пускала – страшно було перший час. Але морально складно було всім – і мені, і дітям. Не можна нічого говорити, не можна музику слухати, дітям говорили представники “нової влади” російською мовою говорити”.

Жінка також поділилася, що її сім’я спочатку хотіла виїхати, але чоловік її не підтримав. Він поїхав до росії, а Любов залишилася з дітьми. Остаточне рішення вона прийняла, коли приїхав класний керівник старшої доньки й почав погрожувати.

“Вона закінчила 9-й клас і не планувала продовжувати навчання в школі, я хотіла забрати її документи. Але він сказав, - “нехай Женя йде до школи, ми документи не віддамо”. Їм треба було зберігати чисельність і демонструвати окупантам, що начеб-то діти в школах є і люди залишилися. Але ж насправді це не так. Почав погрожувати, що якщо не водитиму дітей до школи, то їх заберуть в інтернат”, – поділилася Любов.

Жінці з виїздом допомогли волонтери благодійної організації “Прихисток”, - знайшли хатину у Вінницькій області. Потім вона довгий час відкладала гроші, допомагав чоловік. Допомогу сім’я отримала вже, коли переїхала на Вінничину. Гуманітарну допомогу надав хаб Луганщини через “Укрпошту”.

Зараз сім’я вже адаптувалася, діти навчаються в місцевих закладах освіти.

Нагадаємо, з окупованої Луганщини евакуювалася жінка з п'ятьма вихованцями дитячого будинку сімейного типу.