17 листопада: Яке сьогодні свято, прикмети і традиції

17 листопада: Яке сьогодні свято, прикмети і традиції

Сьогодні, 17 листопада, відзначають Міжнародний день протидії булінгу, Всесвітній день таблиці множення, Міжнародний день студентів та День студента в Україні.

Міжнародний день протидії булінгу

Міжнародний день протидії булінгу (День боротьби з цькуванням) – це глобальна ініціатива, що відзначається двічі на рік, у лютому та листопаді, з метою вирішення нагальної проблеми булінгу серед дітей, підлітків і навіть дорослих. 

Міжнародний день протидії булінгу бере свій початок від дій двох 12-класників з Нової Шотландії, Тревіса Прайса та Девіда Шепарда. Вони виступили проти булінгу, коли їхнього однокласника висміяли за те, що він носив рожеву сорочку. На знак солідарності вони придбали 50 рожевих сорочок і закликали своїх однокласників одягнути їх, створивши “рожеве море” на підтримку учня, над яким знущалися. Цей акт доброти та єдності привернув увагу не лише в Канаді, але й у США та інших країнах. Наступного року ініціатива набула міжнародного розголосу.

За статистикою 67% дітей в Україні у віці від 11 до 17 років стикалися з проблемою булінгу, 24% ставали жертвами булінгу.

Булінг – має довготривалі наслідки для соціального життя дитини. Ставши жертвою цькування, дитина стає невпевненою, відчуває страх, тривогу, зневіру та біль. Постраждалим буває тяжко зосередитися на навчанні, вони пропускають уроки, ізолюються від суспільства. Багатьом жертвам складно знайти друзів. Саме тому привернення уваги до проблематики булінгу та необхідності його подолання набуває неабиякої актуальності.

Всесвітній день таблиці множення

Дату започаткували у 2010 році, а дату святкування кожен рік визначають самі організатори. Мета цього дня — популяризація цікавих форми вивчення математики та заохочення учнів пригадати таблицю множення у ігровий та незвичний спосіб.

До відзначення цієї події долучаються школи з усього світу, а учні повторюють таблицю множення в інноваційний та цікавий спосіб.

День студента

Міжнародний день студентів впровадили на Всесвітньому конгресі студентів, підставою стали події часів Другої світової в окупованої Чехії. Під час мирної демонстрації один поліція важко поранила одного зі студентів, він помер. Його смерть стала причиною студентських протестів. Під час наради з Адольфом Гітлером ухвалили закрити всі вищі навчальні заклади Чехії на три роки.

Під час протестів багатьох студентів арештували, відправили до концтаборів, деяких розстріляли. День, коли німецькі окупанти вчинили найстрашніші злочини проти студентів -17 листопада. В наші у День студента вже згадують ці події, навпаки, цього дня відзначають свято молодості, веселого життя та відсутності дорослих проблем.

В України свято офіційно впровадив Леонід Кучма у 1999 році.

Традиції 17 листопада: Григорій зимовник

У давнину цей день  називали "Григорій Зимовказник" на честь святого Григорія Чудотворця, якого шанують віряни 17 листопада. Селяни йшли до криниць чи водойм та прислухалися до води: якщо вода текла тихо, значить зима буде теплою.

Якщо в цей день був сніг, то існувала традиція "закочувати зиму" - кататися по снігу дорослим та дітям. Вважалося, що це забезпечить здоров'я та захист від хвороб цілий рік.

Цього дня не відправлялися у дальню дорогу, вважалося, що вона буде невдалою.

Прикмети 17 листопада: 

Цього дня погода з ранку і до полудня вказувала на те, якою буде перша половина зими, а погода з обіду до вечора - якою буде друга:

  • сніг піде - зима буде сніжною;
  • ворони каркають - до дощу;
  • ліс чорніє здалеку - до потепління;
  • білі кола навколо сонця - буде буря;
  • мишей стало більше - зима буде холодною

Іменини 17 листопада: Григорій, Лазар, Михаїл, Никон, Сергій, Андрій.