ЄС готує план надання Україні довгострокових зобов’язань безпеки: Bloomberg оголосив 8 пунктів

ЄС готує план надання Україні довгострокових зобов’язань щодо безпеки, — Bloomberg

У грудні лідери ЄС обговорять план надання Україні довгострокових зобов’язань щодо безпеки.

Про це пише Bloomberg, який ознайомився з документом. За інформацією видання, цього тижня його обговорять посли ЄС, а наступного місяця – лідери блоку. Він також ляже в основу консультацій з Києвом і країнами Великої семи.

Bloomberg нагадує, що члени G-7 домовилися на саміті НАТО на початку цього року обговорити набір двосторонніх гарантій безпеки з Україною, спрямованих на стримування майбутньої російської агресії. Зі свого боку, Україна зобов’язалася продовжити низку реформ, у тому числі правоохоронних органів, судової системи, а також секторів безпеки та оборони.

"Деякі з ключових союзників Києва прагнуть укласти двосторонні угоди цього року", - зазначає видання.

Рамкова програма ЄС спрямована на розвиток цих двосторонніх домовленостей із пропозиціями, зокрема:

  • Передбачуваний, ефективний, стійкий і довгостроковий механізм надання Україні військової техніки, який мобілізує європейську оборонну промисловість;
  • Забезпечення підготовки Збройних Сил України;
  • Розширення співпраці з українською оборонною промисловістю для підвищення потужності та узгодження стандартів;
  • Посилення спроможності України протистояти кібер- та гібридним загрозам, а також дезінформації;
  • Підтримка зусиль України з розмінування та вирішення проблеми забруднення вибухонебезпечними залишками;
  • Допомога Україні з її програмою реформ, пов’язаною з процесом вступу до ЄС, а також посилення її спроможності контролювати запаси вогнепальної, легкої зброї та боєприпасів і протидіяти будь-якій незаконній торгівлі;
  • Підтримка енергетичного переходу країни та заходів з ядерної безпеки;
  • Обмін розвідданими та супутниковими знімками.

Водночас видання зазначає, що обговорення плану відбувається в той момент, коли ЄС не виконує свою обіцянку надати Україні один мільйон артилерійських боєприпасів до березня 2024 року, а також на тлі застопорених переговорів щодо довгострокової допомоги.

Нагадаємо, переговори про посилення Європейського фонду миру (EPF), механізму фінансування ЄС для підтримки військових поставок Україні, навряд чи будуть завершені до того, як лідери ЄС переглянуть весь бюджет блоку в грудні.

Навесні головний дипломат ЄС Жозеп Боррель запропонував підвищити максимальну суму фонду на 20 млрд євро на наступні чотири роки, щоб уникнути того, щоб величезні потреби України поставили під загрозу підтримку інших третіх країн.

Пакет містить середньостроковий огляд бюджету ЄС, макрофінансову допомогу Україні в розмірі 50 мільярдів євро, поповнення Фонду миру на 20 мільярдів євро та нову Європейську стратегічну технологічну платформу (STEP)