Понад три години кропіткої праці одне тренування: як готуються до змагань луганські скелелази

Понад три години кропіткої праці одне тренування: як готуються до змагань луганські скелелази

Наприкінці жовтня вихованці КДЮСШ 1 Сєвєродонецька представили Луганську область у Києві на змаганнях зі скелелазіння і показали високі результати. Так, на Чемпіонаті України зі скелелазіння серед учнів сєвєродончани Владислав Макогон та Гліб Клочко вибороли срібну та бронзову нагороди.Ярослава Пащук увійшла п’ятою до десятки лідерів фінального Кубка України зі скелелазіння "SPACE LEAD CUP" (дисципліна "трудність"), тим самим виборола третє місце за підсумками усіх виступів протягом 2023 року. Згодом, 10-11 листопада, Ярослава потрапила до фіналу Кубка України з болдерингу, що проходив у Львові.

Наразі через війну тренерка команди Юлія Радіонова та більшість вихованців з Луганської області розкидані різними містами, тому більшу частину часу тренування проходять в онлайн-режимі.

Як це - готуватися до змагань онлайн, як організувати тренувальний процес у нових умовах, про користь та переваги скелелазіння “Сєвєродонецьк онлайн” розповіла тренерка команди Юлія Радіонова.


Робота в онлайні

“Зараз є два чинних тренери, які представляють команду від Луганської області, це я і Максим Павлієнко, – говорить тренерка КДЮСШ 1 Сєвєродонецька Юлія Радіонова. – Дуже хочеться, щоб наша Луганська область була. Ми відстоюємо її честь, діти це роблять із задоволенням. Вони дуже перспективні. У нас вже є досягнення й обов’язково ще будуть”.

Тренерка зізнається, що такі результати далися не просто, оскільки через війну вона та більшість вихованців з Луганщини знаходяться в різних містах (але є група дітей з рідного міста, які знаходяться в Дніпрі й займаються з тренером). Тож більшу частину часу тренування проходять в онлайн-режимі. Діти працюють у спортзалі самостійно, але за спеціальною програмою, яку їм готує пані Юлія.

тренування

Тренування

Побачитися та потренуватися разом сьогодні вдається під час зборів.

“Ми повинні зібрати дітей, підготувати команду й тільки тоді вона може виступати на змаганнях. Навчально-тренувальний збір має тривати не менше 10 днів. Ми розвиваємо всі три види: складність, швидкість, боулдеринг (лазіння по скелях на невеликих висотах, без використання страхувальної системи у вигляді ременів та мотузки). Але, знову ж таки, тренування залежить від того, до яких змагань готуємося”, – розповідає Юлія Радіонова.

тренування

Змагання

Понад три години кропіткої праці – приблизно стільки триває одне тренування скелелаза, говорить тренерка. Діти виконують вправи для розвитку швидкісних та координаційних здібностей, гнучкості, спритності та витривалості, лазять з верхнім та нижнім страхуванням.

Про витримку та наполегливість

На заняття дітей набирають з шести-семи років. Це оптимальний вік, з якого можна починати займатися скелелазінням, відзначає тренерка. Однак для цього має бути довідка від сімейного лікаря про стан здоров’я та відсутність протипоказів. Серед них захворювання опорно-рухового апарату, нервової системи, серця і судин тощо.

«Якому б виду спорту людина не віддавала перевагу, перш за все, треба прийти та спробувати. На моїй практиці багато випадків, коли батьки приводять дитину, а вона стоїть у сумнівах: то хоче, то не хоче. Але треба спробувати, – говорить співрозмовниця “Сєвєродонецьк онлайн”. – Буває, батьки, дивлячись на свою дитину, мотивуються і самі хочуть спробувати. Дехто навіть зі своїми дітьми ходить тренується. До прикладу, у нас займається мама з сином, їй 34 роки. А нещодавно прийшла жіночка, якій майже 60 років. Вона довкола ходила, а потім говорить: «Юлю, я тобі дуже вдячна, що спробувала, це так класно».

З дітьми

З дітьми

Тренерка відзначає, що скелелазіння дуже корисний вид спорт, в якому залучені усі групи м’язів. Людина стає готовим спортсменом, який потім може піти у будь-який спорт. Скелелазіння – це про витримку та наполегливість.

“Дуже багато дітей, які прийшли на скелелазіння, говорять, що саме скелелазіння робить їх більш впевненими у собі”, – каже тренерка, – багатьох дітей, мені здається, манить висота. Буває дуже багато складнощів, перешкод – але дітки з задоволенням справляються з цими ситуаціями. Їм дуже подобається”.

з дітьми

З дітьми

Пані Юлія говорить, що дуже вдячна і дітям, і батькам, що в такий важкий час вони все одно знаходять час та кошти й не кидають тренування.

Юлія Радіонова відзначає, що наразі змагання зі скелелазіння стали проводитися набагато частіше, ніж на початку повномасштабного вторгнення.

Команда юних спортсменів Луганської області розпочинає підготовку до молодіжного чемпіонату України, який, за словами тренерки, відбудеться 1-3 грудня.