27 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

27 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

Сьогодні, 27 листопада, Україна святкує День заснування Національної Академії Наук. У світі відзначають День шпильок і голок, а також День захисту черепах.

День заснування Національної Академії Наук

Національна академія наук України (НАНУ) заснована установчими зборами при уряді гетьмана Павла Скоропадського 27 листопада 1918-го року і є однією з найстаріших академій на пострадянському просторі. Першим президентом Академії  став видатний вчений-геолог і геохімік Володимир Вернадський. 

Під час Другої світової війни установа мала назву "Академія наук Української РСР" і працювала над штучною ядерною реакцією перетворення ядер літію в ядра гелію, над прискорювачем заряджених частинок і створення трьохкоординатного радіолокатора дециметрового діапазону. Для оборонної промисловості академія працювала над впровадженням високоефективної технології автоматичного зварювання під флюсом корпусів танків, артилерійських систем та авіабомб.

Серед розробок вчених-біологів і медиків Академії були нові лікарські препарати і методи лікування поранених.

Після Другої світової війни, наприклад, в Інституті електротехніки АН УРСР розробили першу в сучасній континентальній Європі універсальну електронну лічильну машину, а 1960 році за допомогою розробленої ЕОМ "Київ" в інституті ядерних досліджень у Дубні вперше у світі проводилися експерименти з дистанційного управління технологічними процесами.

Традиції 27 листопада: Романів день

ПЦУ за новоюліанським календарем відзначає день преподобного Романа Антіохійського і день пам'яті чудотворної ікони Божої Матері "Знамення".

На Романів день було заведено вставати рано, виходити на вулицю і ставати обличчям до вітру. Вважалося, що саме у цей день вітер може позбавити людину поганих думок і тривоги. Також на Романа заборонялося плести і шити, запрошувати у хату немічних і хворих, щоб не принести ці негаразди в родину. Святий Роман за життя був цілителем, тож його просили про зцілення від хвороб. У давнину цей день вважали особливим і чекали на доленосну зустріч.

Також вірили, що Богородиця в цей день може подарувати знамення, яке потрібно правильно розшифрувати.

Прикмети 27 листопада:

  • Горобці голосно цвірінькають - до потепління;
  • Яскраво-червоні хмари під час заходу віщують сильний вітер;
  • Чим яскравіше і виразніше вночі видно зірки, тим холодніше буде грудень;
  • Дороги розтанули і вкрилися брудом - потепління буде затяжним;
  • Напрямок вітру протягом дня часто змінюється - до мінливої погоди в грудні.

Іменини 27 листопада: Василь, Яків, Іван, Микола, Всеволод, Роман, Борис, Гавриїл, Федір, Сергій.