Гайдай про відновлення опалення на окупованій Луганщині: “За 2-3 місяці це можна було зробити”

Гайдай про відновлення опалення на окупованій Луганщині: “За 2-3 місяці це можна було зробити”

Минулоріч жителі багатоповерхівок у Лисичанську опалювали квартири буржуйками. За час, що пройшов, ситуація кардинально не змінилася.

Про це “Фабриці новин” розповів ексочільник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Зокрема, Гайдай пригадав, що минулої зими жителі багатоквартирних будинків у Лисичанську змушені були запасатися дровами для опалення своїх осель. Відповідаючи на питання, як будуть грітися люди цієї зими, він зауважив, що буде так само.

“Нічого кардинально не змінилося. Що таке системний підхід? А ми говоримо про півтора року, грубо кажучи, окупації. Що гарні господарники мали б зробити? Тут за 2-3 місяці це можна було зробити давним-давно. Провести аудит всієї тепломережі, зрозуміти, де є якісь критичні проблеми. Що треба ремонтувати. Де для людей піти назустріч, дозволити їм зробити автономне опалення та допомогти у цьому”, - сказав він.

Крім мережі, додав він, потрібно було зробити аудит самих теплогенеруючих об’єктів та зробити запас палива.

“Ну і, в принципі, все. Але ж цього ніхто не робив....Тому люди й розводять багаття безпосередньо у себе вдома...Ставлять буржуйки та виводять просто димохід у вікна”, - пояснив Гайдай.

За його словами, через це трапляється багато інцидентів. Зокрема, люди гинули через погано ізольовані димоходи та підривалися у замінованих лісосмугах, шукаючи дрова. Крім того, містяни забирали у покинутих квартирах меблі, щоб спалити та обігрітися ними.

Нагадаємо, керівник Сєвєродонецької РДА Роман Власенко надав свіжу інформацію щодо ситуації в окупованому Сєвєродонецьку. За його словами, у місті проблеми з опаленням, працевлаштуванням, зв’язком та іншим.