Литва чекає, поки у війні росії проти України "відбудеться Перл-Харбор"

Литва чекає, поки у війні росії проти України "відбудеться Перл-Харбор"

Захід не розглядатиме війну росії проти України як безпосередню загрозу, поки не станеться аналогічне потрясіння Перл-Харбору.

Про це заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, повідомляє LRT.

Паралель з несподіваним нападом японців у 1941 році на США, після якого Штати взяли участь у бойових діях Другої світової війни, міністр провів під час дискусії на зовнішньополітичному форумі в Берліні у вівторок.

Він зазначив, що Захід недостатньо відкритий і чесний щодо того, що насправді означає російсько-українська війна, і припустив, що це може бути пов'язане зі страхом ескалації. 

"У більшості випадків ми намагаємося уявити це як регіональну, все ще далеку проблему, яка нас зовсім не торкається. Це велика політична проблема, яка має бути в центрі дискусій. Як людина, яка цікавиться історією, я боюся, що ми чекаємо на Перл-Харбора. Ми вже пройшли всі етапи, але вважаємо, що якщо Перл-Харбора не трапилося, то все добре. Проте все не так добре", - вважає Ландсбергіс. 

На пресконференції він заявив, що у НАТО є озброєння для того, щоб забезпечити Україні технологічний прорив у війні, однак західні союзники продають його третім країнам.

"Я знаю, що у нас зараз є озброєння, які потрібні Україні. Вони тут, вони не використовуються, ми відправляємо їх до третіх країн, ми продаємо їх будь-куди, але не відправляємо Україні. Ми можемо це зробити, і це могло б дати той технологічний прорив, про який просить генерал Залужний", – сказав Ландсбергіс.

Нагадаємо, раніше Ландсбергіс назвав небезпечними роздуми західних посадових осіб щодо мирних переговорів між Україною та росією.

Читайте також: П'ять пріоритетів України, щоб вирватися з позиційної війни з рф: колонка Залужного в The Economist