Допомога Україні знаходиться на межі краху в Сенаті, Байден назвав це божевіллям, — NYT

Допомога Україні знаходиться на межі краху в Сенаті, Байден назвав це божевіллям, — NYT

Президент США Джо Байден назвав перспективу припинення допомоги Україні "просто неправильною" і додав, що це божевілля.

Про це пише The New York Times.

Видання пише, що терміновий намір Байдена поповнити військову скарбницю України та надіслати допомогу Ізраїлю знаходиться на межі краху в Сенаті, де республіканці готові в середу, 6 грудня, заблокувати фінансування, якщо демократи не погодяться додати суворі заходи для стримування міграції на кордоні США з Мексикою.

"Нездатність підтримати Україну — це просто божевілля", — сказав Байден журналістам. "Це суперечить інтересам США. Ми збираємося отримати цю допомогу", — пообіцяв він.

NYT зазначає, що у вівторок, 5 грудня, відбувся секретний брифінг за участю представників адміністрації, покликаних залучити підтримку, але він "переріс у партизанські крики, коли республіканці гнівно звинуватили демократів у спробах обдурити їхні вимоги щодо кордону" з Мексикою.

"Крах, який стався напередодні критичного тестового голосування в Сенаті щодо законопроекту про надзвичайні витрати в розмірі 110,5 мільярдів доларів, не тільки дав зрозуміти, що цей захід не вдасться, але й серйозно затьмарив перспективи будь-якої двопартійної угоди найближчим часом. Голосування за блокування допомоги підкреслило б ослаблення рішучості США в критичний момент війни в Україні", - підкреслює видання. 

Нагадаємо, колишній радник з національної безпеки Джон Болтон заявив, що він вважає, що допомога Україні буде пов’язана з реформою імміграційної політики, щоб задовольнити вимоги республіканців і дозволити українському питанню пройти через обидві палати Конгресу.

Лідер більшості в Сенаті Чак Шумер (DNY) увечері 4 грудня підтримав перше процедурне голосування щодо додаткового пакету Байдена на 106 млрд доларів для надсилання допомоги Україні, Ізраїлю, країнам Індійсько-Тихоокеанського регіону та для гуманітарного використання в Газі. Шумер організував заплановане голосування щодо закритого законопроекту, яке, як очікується, відбудеться у середу, 6 грудня.

Довідка: наприкінці жовтня Білий дім надіслав до Конгресу екстрений запит на фінансування у розмірі приблизно 106 млрд доларів. Цей запит включав 61 млрд доларів фінансування для України, яке, як стверджував Білий дім, є необхідним для допомоги Україні у наближенні зимових місяців.