Американський експерт прогнозує "відчуття шоку в усьому світі", якщо США покинуть Україну

Американський експерт прогнозує "відчуття шоку в усьому світі", якщо США не нададуть допомогу Україні

Репутація США, як гаранта безпеки низки союзників, буде знівельована, якщо Конгрес не ухвалить допомогу Україні і Ізраілю.

Bloomberg, посилаючись на слова експерта з росії Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні та колишнього чиновника США Макса Бергмана, пише, що внутрішня боротьба в США може викликати побоювання в європейських та азіатських столицях, які шукають лідерства та підтримки США на тлі більш агресивних дій росії та Китаю.

Для деяких спостерігачів прив’язка внутрішніх політичних вимог до актуальних зовнішньополітичних пріоритетів створює тривожний прецедент — особливо коли США нібито підтримують демократію проти агресора, який прагне підірвати американський вплив.

"Буде відчуття шоку в усьому світі для тих, хто покладається на гарантії безпеки США — Токіо, Сеул, Канберра, не кажучи вже про Тайбей — що ви просто не можете покладатися на цих американців, тому що вони несерйозні", — сказав Бергманн.

Він сказав, що політичне зіткнення "потенційно перешкоджає зовнішньополітичній підтримці США Україною, а також загальній надійності Америки для союзників і партнерів у всьому світі".

Нагадаємо, 6 грудня після скандалу і криків на таємному брифінгу, республіканці у Сенаті США заблокували процедурне голосування за розгляд законопроекту про допомогу Україні. Пакет загальною вартістю $110 млрд включає $61 млрд для України, а також кошти для Ізраїлю, допомогу Газі та комплект заходів щодо зміцнення кордонів США.

Але республіканці вимагають більш рішучих реформ у правилах надання притулку та контролю над імміграцією, що ускладнило переговори з демократами. Зазначимо, що це питання є однією з передвиборчих обіцянок Дональда Трампа.