Сенат заблокував розгляд закону про допомогу Україні: Байден каже, що ставки надто високі

Сенат заблокував розгляд закону про допомогу Україні: Байден каже, що ставки надто високі

Республіканці у Сенаті США заблокували процедурне голосування за розгляд законопроекту про допомогу Україні.

Як повідомляє BBC, у результаті процедурного голосування 51 сенатор проголосував проти та 49 за подальше обговорення законопроекту. Для початку його обговорення в обох платах Конгресу необхідно не менше ніж 60 голосів зі 100.

Основною причиною, як і очікувалося, стали розбіжності з демократами щодо необхідності зміцнення кордону з Мексикою та посилення імміграційної політики. Республіканці наполягають на тому, що будь-яка допомога Україні має бути пов'язана з масштабними реформами у сфері імміграції та перегляду політики надання притулку в США.

Пакет уже включає заходи щодо забезпечення безпеки кордонів, але республіканці вимагають більш рішучих реформ у правилах надання притулку та контролю над імміграцією, що ускладнило переговори з демократами. Зазначимо, що це питання є однією з передвиборчих обіцянок Дональда Трампа.

Також у середу адміністрація Байдена оголосила про виділення Україні нової допомоги у сфері безпеки на суму 175 млн доларів коштом вже схваленого фінансування. Але зазначається, що це може бути останній транш Україні, якщо Конгрес не затвердить законопроєкт.

Президент США Джо Байден, коментуючи провал процедурного голосування назвав це політичним шантажем.

"Республіканці в Конгресі погрожують припинити підтримку України, якщо вони не зможуть змусити свою крайню партійну прикордонну політику. Це просто політичний шантаж. Ставки надто високі, а наслідки надто значні для політичного вогню", - написав він у соцмережі Х.

Нагадаємо, пакет загальною вартістю 110 мільярдів доларів включає $61 млрд для України, а також кошти для Ізраїлю, допомогу Газі та комплект заходів щодо зміцнення кордонів.

У вівторок, 5 грудня, у Сенаті відбувся секретний брифінг за участю представників адміністрації, покликаних залучити підтримку, але він "переріс у партизанські крики, коли республіканці гнівно звинуватили демократів у спробах обдурити їхні вимоги щодо кордону" з Мексикою.