Євросоюз повинен призупинити права Угорщини в ЄС, яка блокує вступ України, — The Guardian

Євросоюз  повинен призупинити права Угорщини в ЄС, яка блокує вступ України, — The Guardian

Євросоюз може призупинити права членства країни-члена ЄС, якщо вона порушує принципи, на яких створений блок.

Це, на переконання британської The Guardian, стосується Угорщини, яка стоїть на дорозі України на шляху в ЄС.

"ЄС нарешті має можливість діяти проти конкретної загрози, яку Орбан представляє для верховенства права, демократії та здатності Союзу функціонувати. Тепер він повинен цим скористатися. Стаття 7 Договору про Європейський Союз дозволяє призупиняти права членства держави-члена, якщо вона "серйозно і наполегливо порушує принципи, на яких заснований ЄС", визначені як "повага до людської гідності, свободи, демократії, рівності, верховенство права та повага до основних прав, включаючи права осіб, які належать до меншин", - зазначає видання.

The Guardian пише, що Угорщина порушує ці принципи протягом багатьох років. Це має змінитися.

"Європейські виборці бачать, як повсюдно відбуваються "переборки". Вони бачать безкарність для можновладців, і ні для кого іншого. Вони бачать, як авторитарні правителі зневажають основні принципи політичного союзу, до якого вони належать, навіть якщо вони приймають його гроші з розпростертими обіймами, не стикаючись з наслідками. Політика безладна, а дипломатія, "мистецтво можливого", ще більше. Але ЄС — це більше, ніж просто сукупність держав, і якщо його закони ніколи не виконуватимуться, вони втратять значущість", - наголошує видання.

У статті йдеться про те, що існує набір невідкладних дій, які ЄС міг би просунути, щоб зробити себе більш демократичним, спритним і ефективним:

  • Встановлення загальної мінімальної ставки корпоративного податку та збирання цієї суми як "власних ресурсів" ЄС для заміни національних внесків;
  • Набагато амбітніші витрати на зелену інфраструктуру та клімат із загальноєвропейським баченням, а не сукупність національних;
  • Створення єдиного, прямо обраного європейського "президента", а не конкуруючих подвійних президентств Єврокомісії та Євроради. 

"Але щоб просунутися вперед у будь-якій із цих цілей, сам ЄС має бути стійким до корупції, демократії, верховенства права та інших цінностей, на яких він побудований. Першим кроком є ​​призупинення голосування Угорщини, доки вона знову не відповідатиме цим критеріям", - наголошує видання.

Нагадаємо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає, що ЄС не повинен починати переговори про членство з Україною, підкресливши, що це "чітка позиція" Угорщини щодо цього питання. 

Для початку процедури переговорів потрібна згода усіх членів ЄС, тож Угорщина може заблокувати цей процес.

Президент Франціє Еммануель Макрон сповнений оптимізму щодо того, що йому вдасться переконати Орбана не блокувати вступ України у Євросоюз.