Візит Зеленського у США: Bloomberg повідомив подробиці про заплановані зустрічі

Візит Зеленського у США: Bloomberg повідомив подробиці про заплановані зустрічі

Президент України Володимир Зеленський прямує до Вашингтона для переговорів із президентом Джо Байденом і лідерами Конгресу США. Крім того, він планує зустрітися з головою Міжнародного валютного фонду.

Bloomberg пише, що Зеленський запланував зустріч з директоркою-розпорядницею МВФ Крісталіною Георгієвою на понеділок, 11 грудня, а виступ у Конгресі у вівторок,12 грудня.

"Очікується, що Зеленський виступить особисто на зустрічі всіх сенаторів США у вівторок вранці", - повідомив помічник керівництва Сенату. Спікер Палати представників Майк Джонсон також зустрінеться з українським президентом, повідомив речник Радж Шах у соцмережах.

У Вашингтоні обговорюватимуться питання подальшого американсько-українського оборонного співробітництва, зокрема спільні проекти з виробництва зброї та систем протиповітряної оборони.

Зустріч Зеленського з директоркою МВФ відбудеться напередодні затвердження виплати $900 млн кредиту Україні. 

Рада кредиторів планує обговорити програму розширеного фінансування для України на суму 15,6 млрд доларів, яка була схвалена в березні. 

Серед інших заходів у понеділок Зеленський виступить в Національному університеті оборони, де його представить міністр оборони Ллойд Остін, повідомляє Пентагон.

Нагадаємо, у жовтні Байден запропонував витратити майже 106 мільярдів доларів на надзвичайні витрати, включаючи близько 61 мільярда доларів на річну допомогу Україні — і 13,6 мільярдів доларів на забезпечення безпеки кордону.

Пакет знаходиться у підвішеному стані в Конгресі, Сенат - одна з його палат, заблокував розгляд питання минулого тижня. Основною причиною, як і очікувалося, стали розбіжності з демократами щодо необхідності зміцнення кордону з Мексикою та посилення імміграційної політики. Республіканці наполягають на тому, що будь-яка допомога Україні має бути пов'язана з масштабними реформами у сфері імміграції та перегляду політики надання притулку в США.

Директор з бюджету Байдена Шаланда Янг заявила 4 грудня, що у США закінчуються ресурси для допомоги Україні до кінця календарного року.

У середу Байден заявив, що готовий піти на "значні компроміси щодо кордону", звинувативши республіканців у тому, що вони тримають фінансування України в заручниках і ставлять під загрозу національну безпеку США.