Російські хакери взяли на себе відповідальність за атаку на "Київстар" і натякнули на зрадників

Російські хакери взяли на себе відповідальність за атаку на "Київстар" і натякнули на зрадників

Російське хакерське угрупування "Солнцепек" взяло на себе відповідальність за кібератаку на українського оператора мобільного зв'язку Київстар.

Про це повідомляється у Telegram угрупування, також цю інформацію підтвердила СБУ.

"Ми, хакери "Сонцепек", беремо на себе повну відповідальність за кібератаку на "Київстар". Ми знищили 10 тисяч комп'ютерів, понад 4 тисячі серверів, всі системи хмарного зберігання даних та резервного копіювання. Ми атакували "Київстар", бо компанія забезпечує зв'язком ЗСУ, а також державні органи та силові структури України. Решті контор, які допомагають ЗСУ, приготуватися! P.S. Окрема подяка небайдужим співробітникам "Київстар", - йдеться у повідомленні.

В СБУ назвали "Солнцепек" російським псевдохакерським угрупованням.

"Воно є хакерським підрозділом головного управління генштабу збройних сил рф (більш відомого як ГРУ), яке таким чином публічно легалізує результати своєї злочинної діяльності. СБУ продовжує документувати кібератаку рф по цивільній інфраструктурі України як черговий воєнний злочин", - йдеться у повідомленні.

СБУ зазначає, що за попередніми розрахунками, 13 грудня планується відновити фіксований інтернет для домогосподарств, а також розпочати запуск мобільного зв’язку та інтернету.

"Цифровій інфраструктурі "Київстару" було завдано критичних уражень, тому відновлення всіх послуг із дотриманням необхідних протоколів безпеки вимагає часу", - зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, 12 грудня на мережу "Київстар" скоїли потужну хакерську атаку, що стала причиною технічного збою. Оператор залучив правоохоронців і спеціальні держслужби для фіксації обставин і наслідків втручання в роботу. Станом на зараз відомо, що персональні дані абонентів не скомпрометовані, фахівці працюють над усуненням несправностей.