Зеленський попросив глав держав і урядів ЄС "не давати перемогу року путіну"

Зеленський попросив глав держав і урядів ЄС "не давати перемогу року путіну"

Президент України Володимир Зеленський попросив глав держав і урядів ЄС "не впадати сьогодні в нерішучість" і не "зраджувати" віру в Європу.

Про це він сказав, вертаючись до 27 лідерів ЄС у режимі відеоконференції, повідомляє The Guardian.

"Цей день увійде в нашу історію. Добре це нам чи погано, але історія все зафіксує. Кожне слово, кожен крок, кожна дія та бездіяльність. Хто за що воював. Дуже важливо, щоб Європа сьогодні знову не впала в нерішучість. Ніхто не хоче, щоб Європу вважали негідною. Або як неспроможність приймати рішення, які вона підготувала сама", - сказав Зеленський.

Він підкреслив, що, на його думку, Київ виконав своє домашнє завдання задля початку переговорів про вступ.

"Ми говоримо про рішення, яке було обіцяно. І я не почув жодного контраргументу, чому ми не повинні реалізувати погоджений усією Європою план. ​Минулого року Україна отримала чіткі рекомендації, як рухатися далі. Ми прийняли ключові закони. Ви всі – і я підкреслюю: всі – добре знаєте, що ми виконали всі зобов’язання", - додав Зеленський.  

Він звернувся до Європи з проханням виконати свої обіцянки.

"Прошу вас сьогодні про одне – не зраджуйте народ і його віру в Європу. ​Якщо ніхто не вірить у Європу, що збереже Європейський Союз живим? ​Люди в Європі не побачать жодної користі, якщо Москва отримає пас із Брюсселя у вигляді негативу щодо України. путін напевно використає це проти вас особисто і проти всієї Європи. Не давайте йому цю першу – і єдину – перемогу року. Європа має перемогти, домовленості мають дотримуватися, а слова мають мати значення", - наголосив Зеленський.

Нагадаємо, сьогодні, 14 грудня, у Брюсселі лідери ЄС прибули на дводенний саміт, на якому розглядатимуть питання про початок переговорів щодо вступу України у Євросоюз. Прем'єр Угорщини Віктор Орбан, повідомив на початку саміту, що його рішення не змінилося, він обіцяв ветувати переговори про вступ України.