Естонія підрахувала, що для поразки рф партнери мають виділяти Україні 0,25% свого ВВП

Естонія підрахувала, що для поразки рф партнери мають виділяти Україні 0,25% свого ВВП

Кабінет міністрів Естонії підтримав довгострокову військову допомоги Україні та направлення в Україну протитанкової зброї Javelin, катерів та іншої важливої ​​техніки для відсічі російської агресії.

Про це повідомляє міноборони Естонії.

"Подібно до того, як Javelins, надані Естонією, відіграли значну роль у захисті Києва минулої весни та спонукали інші країни простягнути руку допомоги Україні, цим масштабним пакетом допомоги ми показуємо, що боротьба України за свободу може бути успішною лише за умови союзники продовжують підтримувати українців", – сказав міністр оборони Естонії Ганно Певкур.

Пакет допомоги включає, окрім великої кількості протитанкових ракет Javelin, кулемети, боєприпаси до стрілецької зброї, різні наземні та водні транспортні засоби та водолазне обладнання.

"Точна кількість не розголошується з міркувань безпеки. Вартість повернення пакету становить майже 80 мільйонів євро", - йдеться у повідомленні.

Крім того, міністерство оборони Естонії підготувало стратегічний документ, який на основі розрахунків показує, що для перемоги України і поразки росії країнам-партнерам України достатньо виділяти 0,25% свого ВВП на року на військову допомогу.

"Союзники мають для цього необхідні засоби – росія витрачає на війну в Україні вдвічі більше, ніж коаліція Рамштайн, яка має економіку в кілька десятків разів більшу за російську, на військову допомогу Україні. Наші розрахунки показують, що якщо вільний світ готовий надавати Україні військову допомогу в розмірі щонайменше 0,25% валового внутрішнього продукту на рік, це допоможе зламати хребет росії, яка розуміє лише сиру силу. Це маленька ціна в порівнянні з тим, коли агресія росії має окупитися", – додав Певкур.

Протягом наступних чотирьох років Естонія готова підтримувати Україну в розмірі 0,25 відсотка внутрішнього валового продукту на рік.

Міноборони Естонії зазначає, що разом з останнім пакетом, починаючи з 2022 року, Естонія надала Україні військову допомогу на суму майже 500 мільйонів євро, або близько 1,4% валового внутрішнього продукту.

Раніше Естонія передавала, наприклад, ракети протитанкової ракетної системи Javelin, гаубиці, артилерійські боєприпаси, протитанкові міни, протитанкові гранатомети, міномети, транспортні засоби, обладнання зв’язку, польові госпіталі, медичне приладдя, засоби індивідуального захисту спорядження (шоломи та ін.) та пакети з сухпайком.

Нагадаємо, країни Балтії розкритикували повільні поставки Євросоюзом боєприпасів в Україну. Наразі країни ЄС виділили лише 226 тис. ракет зі своїх запасів, і деякі з них поставили їх в Україну, але це лише чверть від обіцяної цифри в мільйон.