Бутусов назвав рішення, яке б дозволило уникнути “героїчних боїв за Сєвєродонецьк”

Бутусов назвав рішення, яке б дозволило уникнути “героїчних боїв за Сєвєродонецьк”

Периметр оборони Сєвєродонецька не був закріплений достатньою кількістю військ, через що місто не змогли втримати.

Про це український військовий журналіст Юрій Бутусов заявив у прямому ефірі на своєму каналі “Бутусов Плюс”.

“У Сєвєродонецьку ситуація починалася з того, що периметр оборони міста не був закріплений достатньою кількістю військ. І всі про це знали, говорили. Там була тільки-но створена 115-та механізована бригада. Це було з’єднання, яке зробили буквально з нуля за кілька днів. І ці люди, хороші люди, але вони просто не були злагоджені, підготовані, організовані. Їх одразу кинули на такий напрямок, і не було там артилерійської підтримки, укріплень. Командування не було ефективного в цій бригаді. І бригада була слабкою. Її розтягнули на великий район, вона не могла його втримати”, -  сказав Бутусов.

Журналіст додав, що “люди нагорі”, з якими він розмовляв у той час, запевняли його у відсутності резервів.

“І, звичайно, як тільки перший удар ворога, легкий насправді...Ворог провів потужний артилерійський обстріл, а потім - такі атаки групами піхоти. Бригада не змогла його втримати. І ворог швидко зайшов, зайняв половину міста. І тут раптом, коли противник вже у центрі міста підняв прапор, у Сєвєродонецьк пішли резерви. Спецнази, Нацгвардія, СБУ, ГУР МО, ССО, 3 та 8 полки - все пішло туди. Батальйони 10 гірськоштурмової, ТРО з Києва - кого тільки не кинули”, - пригадав Бутусов.

На його думку, якби 50% військ, які кинули в міські бої в Сєвєродонецьку, буквально за два тижні до того поставили на периметр оборони міста, то противник би туди просто не увійшов.

“Бо це було б своєчасне рішення. І не було б героїзму, героїчних боїв за Сєвєродонецьк. Була б планомірна оборона, дуже тривала, набагато більш триваліша, ніж була насправді”, - сказав журналіст.

Бутусов зауважив, що зараз в Авдіївці українська сторона так само "стратегічно запізнюється з оцінкою обстановки".

“Тому що у нас ідуть оптимістичні доповіді, і ми не враховуємо тактику противника. Ворог два місяці планомірно прогризає наші позиції. І йому це вдається, ми його не зупинили”, - заявив військкор.

Раніше Бутусов зазначав, що бої на Авдіївському напрямку - "одна з визначальних битв війни".