19 грудня: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

19 грудня: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

Сьогодні, 19 грудня, у світі відзначають Міжнародний день допомоги бідним і День вічнозеленого дерева, в Україні - День Іллі Муромця і День адвокатури.

Міжнародний день допомоги бідним 

Дату започаткувала Організація Об’єднаних Націй 22 грудня 1992 року, пізніше, у 2000 році, розпочалося прийняття ряду програм щодо боротьби зі злиднями.

Люди, які живуть у бідності, зазнають багатьох взаємопов’язаних і взаємопідсилювальних позбавлень, які заважають їм реалізувати свої права та увічнюють їх бідність, зокрема:

  • небезпечні умови праці;
  • небезпечне житло;
  • відсутність повноцінної їжі;
  • нерівний доступ до правосуддя;
  • відсутність політичної влади;
  • обмежений доступ до медичної допомоги.

За даними Світового банку, рівень бідності в Україні протягом 2022 року зріс із 5,5% до 24,2%. Таким чином, кожен четвертий українець опинився за межею бідності. Згідно з прогнозами аналітиків, рівень бідності в країні може зрости до 55%. Тобто, за межею бідності може опинитися кожна друга людина.

Організація об’єднаних націй розглядає бідність як "стан тривалої вимушеної відсутності необхідних ресурсів для забезпечення задовільного способу життя".

День вічнозеленого дерева

Це свято ще називають Днем пошуку ялинки. Він присвячений вшануванню вічної краси вічнозелених дерев. Це не просто день пошуку ідеальної різдвяної ялинки, це день визнання важливості вічнозелених дерев у нашому довкіллі та культурі.

Дата заснована Національною асоціацією арбористів у США, щоб відзначити природну красу вічнозелених дерев протягом усього року, а не тільки тоді, коли вони прикрашені святковими прикрасами.

День Іллі Муромця

Перші писемні згадки про Іллю Муромця з’явилися у XVI сторіччі і в них він згадується як Моровлянин, бо походив з міста Морівськ, що на Десні. Ілля Муромець є героєм руського билинного народного епосу, легендарним богатирем часів Київської Русі, що згадується в українському фольклорі.

Деякі науковці схильні пов'язувати походження богатиря Іллі Муромця зі святим Іллею з Мурома, богатирем відомим як Чоботко, Чобітко, або Чоботько. Преподобний Ілля з Мурома, чернець Печерської лаври, жив у 12-13 сторіччах та був канонізований до лику святих православною Києвською митрополією у 1643 році як "преподобний Ілля з Мурома" та був похований у Києво-Печерській лаврі. Деякі дослідники припускають, що він міг стати одним з прообразів легендарного героя.

Традиції 19 грудня

ПЦУ за новоюліанським календарем вшановує 19 грудня пам'ять християнського мученика Боніфатія. У давнину люди вірили, що він допомагає позбавитися алкогольної залежності. У день Боніфатія молилися за зцілення від пияцтва.

У католиків є легенда, що саме Боніфатій започаткував традицію прикрашати ялинки до Різдва. Мовляв, Боніфатій показав на маленьку непоказну ялинку, і сказав:

"Це маленьке деревце, молоде дитя лісу, стане вашим святим деревом цієї ночі. Це ліс миру… Це ознака нескінченного життя, бо його листя вічно зелене. Подивіться, як воно вказує вгору, до неба. Нехай воно називається деревом Немовляти-Христа; збирайтеся навколо нього не в дикому лісі, а у своїх домівках; там воно стане прихистком не вчинків крові, а подарунків любові та обрядів доброти".

Вважається, що цієї ночі німці започаткували нову традицію, яка тягнеться до наших днів: приносити ялинку в свої домівки, прикрашати її свічками та прикрасами та святкувати народження Христа.

Прикмети 19 грудня: 

  • день холодний і ясний – до урожайного року;
  • сніг лежить – до скорої відлиги;
  • день теплий – до суворих морозів;
  • великий іній – до гарного врожаю хліба;
  • йде сніг - до багатого врожаю капусти та огірків;
  • холодний день – уся зима буде холодною.

Іменини 19 грудня: Григорій, Ілля, Тимофій, Аглая.