Німеччина може стати першою країною в ЄС, яка вилучить 720 млн євро російських активів

Німеччина може стати першою країною в ЄС, яка вилучить 720 млн євро російських активів

Федеральний прокурор Німеччини Петер Франк хоче вилучити російські активи на 720 млн євро з рахунків, що належать російському Національному розрахунковому депозитарію - підрозділу Московської біржі. Потім кошти передбачається перевести до державної скарбниці.

Про це пише Der Spiegel.

Генпрокуратура ФРН подала відповідну заяву до Вищого земельного суду Франкфурта-на-Майні.

Національний розрахунковий депозитарій було внесено до списку санкцій у червні 2022 року. За даними видання, у день, коли стало відомо про санкції, керівництво філії НРД намагалося врятувати 720 млн євро від блокування.

До банку J.P. Morgan надійшло доручення переказати всю суму на рахунок іншої дочірньої компанії Мосбіржі в Commerzbank. Переказ було заблоковано, а спробу вивести кошти Федеральна прокуратура Німеччини розцінила як обхід санкцій.

Німеччина заморозила активи російських компаній під санкціями ЄС на суму трохи менш як 5 млрд євро (загалом у країнах Євросоюзу - 210 млрд євро). Конфіскації коштів наразі не відбувалася.

Нагадаємо, раніше в США заявили, що знайшли спосіб конфіскувати заморожені активи рф "відповідно до міжнародного права", за даними FT, це питання можуть порушити на засіданні "великої сімки", приуроченому до другої річниці російського вторгнення в Україну.

Міністерство юстиції США шукає можливість направити Україні російські активи, що підпали під санкції вартістю понад 1 млрд доларів.