У Києві викрили власника провайдера з Луганщини, який з 2014 року транслює російські телеканали

У Києві викрили власника провайдера з Луганщини, який з 2014 року транслює російські телеканали

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури повідомили про підозру власникам підприємства-провайдера програмних послуг, яке транслює російські телеканали на окупованій Луганщині.

Про це повідомляє Луганська обласна прокуратура.

За даними слідства, підозрювані ‒ жителі Кадіївки, син і мати, власники місцевого товариства, яке здійснює діяльність у сфері телевізійного мовлення.

Підприємство ще до захоплення окремих територій Луганської області транслювало російські пропагандистські телеканали задля поширення антиукраїнських настроїв серед населення.

Крім того, фігурант в обмін на «безперешкодне» ведення бізнесу надав дозвіл ворогам користуватись даними абонентів провайдера.

Після подій 2014 року чоловік виїхав до Києва, де до сьогоднішнього дня дистанційно віддавав накази матері щодо подальших дій і отримував гроші.

Навесні 2015 року жінка під керівництвом сина перереєструвала товариство на території захопленого міста відповідно до законодавства псевдореспубліки та отримала свідоцтво «міністерства цифрового розвитку, зв’язку та масових комунікацій лнр».

Надалі, після підписання «договору про приєднання «лнр» до рф», спільниця за попередньою змовою з сином зареєструвала підприємство за російським законодавством у «федеральній податковій службі», «фонді соціального страхування рф» та «відділенні фонду пенсійного та соціального страхування російської федерації по лнр».

Під час обшуків за місцем проживання підозрюваного в Києві виявили понад 7,5 млн у гривневому еквіваленті. На ці кошти наклали арешт.

Оскільки жінка знаходиться на тимчасово окупованій території, їй повідомили про підозру заочно.

Обом підозрюваним інкримінують провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресоркою та незаконними органами влади, створеними на тимчасово окупованій території, у тому числі окупаційною адміністрацією держави-агресора, за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 4 ст. 111-1 КК України).

Досудове розслідування здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, раніше колишньому начальнику караулу пожежно-рятувальної частини державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС у Луганській області заочно повідомили про підозру у колабораціонізмі.