Туреччина схвалила заявку Швеції на вступ до НАТО

Туреччина схвалила заявку Швеції на вступ до НАТО

Комітет із закордонних справ турецького парламенту дав згоду на заявку Швеції на вступ до НАТО у вівторок, 26 грудня.

Про це повідомляє Associated Press.

Тепер протокол про приєднання Швеції має бути схвалений на загальній асамблеї турецького парламенту для останнього етапу законодавчого процесу в Туреччині. Дата не встановлена.

Як повідомляють журналісти, Туреччина, як член НАТО, відкладала ратифікацію членства Швеції понад рік, звинувачуючи країну в надто поблажливому ставленні до груп, які Анкара вважає загрозами своїй безпеці, включаючи курдських бойовиків.

За інформацією, Комітет із закордонних справ турецького парламенту почав обговорювати членство Швеції в НАТО минулого місяця. Але засідання перенесли після того, як законодавці від правлячої партії подали прохання про відстрочку на тій підставі, що деякі питання потребують додаткових роз’яснень, і що переговори зі Швецією недостатньо «дозріли».

У вівторок комітет відновив свої обговорення, і значна більшість законодавців у комітеті проголосували за заявку Швеції на приєднання.

Під час брифінгу для членів комітету перед голосуванням заступник міністра закордонних справ Бурак Акчапар назвав кроки, які Швеція вжила для задоволення вимог Туреччини, включаючи скасування обмежень на продаж оборонної промисловості та внесення змін до законів про боротьбу з тероризмом таким чином, що «ніхто не міг уявити собі за п’ять чи шість років».

«Нереально очікувати, що шведська влада негайно виконає всі наші вимоги. Це процес, і цей процес вимагає довгострокових і послідовних зусиль», – сказав він, додавши, що Туреччина продовжуватиме стежити за прогресом Швеції.

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Біллстрьом привітав рішення комітету: «Наступним кроком є голосування парламенту з цього питання. Ми з нетерпінням чекаємо на те, щоб стати членом НАТО».

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також привітав розвиток подій, сказавши, що він розраховує на те, що Туреччина та Угорщина «зараз завершать свою ратифікацію якнайшвидше. Членство Швеції зробить НАТО сильнішим».

Угорщина також заблокувала заявку Швеції, стверджуючи, що шведські політики говорили «відверту брехню» про стан демократії в Угорщині. Угорщина не оголосила, коли може відбутися ратифікація країни.

Нагадаємо, у листопаді повідомлялося, що Україна отримала рекомендації щодо проведення первинних реформ для вступу в НАТО.