В Україні запрацював механізм придбання житла на сертифікати єВідновлення: деталі

В Україні запрацював механізм придбання житла на сертифікати єВідновлення: деталі

З 27 грудня українці, які мають житлові сертифікати як компенсацію за знищене майно, можуть подати заяву про бронювання коштів для придбання нової домівки.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

За його словами, купити можна будинок або квартиру. Вибравши житло та домовившись із продавцем, треба оновити застосунок “Дія”, а потім у розділі єВідновлення відкрити вкладку “Сертифікати на житло” й натиснути “Забронювати кошти”. Протягом 5 робочих днів має надійти підтвердження у “Дію” про те, що кошти заброньовані.

“Після цього є 30 днів, щоб оформити угоду купівлі-продажу. Можна придбати житло у новобудові або на вторинному ринку, а також проінвестувати в будівництво. Якщо не встигаєте, потім повторно подасте заяву про бронювання коштів”, - пояснив Федоров.

Зазначається, що угоду купівлі-продажу можуть оформити лише ті нотаріуси, які мають доступ до Реєстру пошкодженого та знищеного майна. Протягом 5 днів кошти надійдуть продавцю житла.

“Перш ніж бронювати кошти за сертифікатом, треба переконатися, що ви припинили право власності на знищений об’єкт нерухомості. Без цього не вдасться використати сертифікат. Припинити право власності можна в ЦНАПі або в нотаріуса, який має повноваження державного реєстратора”, - наголосив міністр.

Нагадаємо, в Україні розглядають можливість запровадити компенсації за пошкоджене житло, що знаходиться в окупації, у 2024 році.