Луганським вбивцям письменника Вакуленка загрожує довічне 

Луганським вбивцям письменника Вакуленка загрожує довічне 

Харківська обласна прокуратура направила до суду обвинувальний акт стосовно двох російських військовослужбовців, які вбили дитячого письменника Володимира Вакуленка, за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 27, ч. ч. 1, 2 ст. 28, ч. ч. 1, 2 ст. 438 КК України).

Про це повідомляє пресслужба відомства.

За інформацією, обвинувачені проходять військову службу у 4-ій роті 4-го батальйону 204-го стрілецького полку мобілізаційного резерву "лнр" 2-го армійського корпусу 8-ої загальновійськової армії південного воєнного округу зс рф та є уродженцями Луганська.

За даними слідства, торік обидва обвинувачених перебували в окупованій на той час Капитолівці на Харківщині.

Вони дізнались, що у селі проживає український дитячий письменник Володимир Вакуленко, який виступає проти дій рф. 22 березня 2022 року озброєні окупанти приїхали до його будинку та провели там “обшук”. Після цього затримали письменника та його 14-річного сина. Окупанти відвезли їх до свого місця дислокації та намагались схилити письменника до співпраці “с новой властью”.

Отримавши відмову, вони змусили чоловіка зняти з себе одяг, щоб виявити на його тілі татуювання з українською символікою. Вкотре отримавши відмову, відвезли письменника разом з сином назад.

Проте 24 березня окупанти знову повернулись, й цього разу затримали тільки письменника. Також вони забрали рюкзак Вакуленка з шевронами ЗСУ та “АЗОВ”, який чоловік носив із собою під час окупації, відстоюючи власну проукраїнську позицію.

Після цього командир роти з позивним “Лев” наказав своєму побратиму-кулеметнику застрелити письменника. “Удод” вистрелив у чоловіка з пістолета Макарова. Внаслідок отриманих вогнепальних поранень Володимир Вакуленко помер на місці. Його тіло з документами знайшли вздовж дороги поблизу АЗС, розташованій на автошляху з Ізюма у напрямку Капитолівки.

Також фігурантам інкримінували вбивства ще трьох цивільних чоловіків. Серед них — колишній учасник АТО та двоє чоловіків, яких російські загарбники затримали у лісі, коли потерпілі збирали шишки.

Також правоохоронці встановили факт жорстокого поводження обвинувачених з мирним населенням. Одному з “затриманих” вони силою засунули у рот 1 гривню.

Наразі слідство встановило, що всі злочини “Лев” та “Удод” вчиняли у групі з іншими російськими військовими. Наразі обвинувачені перебувають у розшуку. Їх судитимуть заочно у Дзержинському районному суді Харкова.

Окупантам загрожує довічне позбавлення волі.  Досудове розслідування проводили слідчі СУ ГУНП у Харківській області.

Нагадаємо, журналісти «Слідства.Інфо» знайшли та поспілкувалися з рідною сестрою та тіткою луганчанина Владислава Нескородьєва, який віддав наказ про катування і розстріл людей під час окупації Харківщини.