росія планує націлити на інфраструктуру України іранські балістичні ракети, — WSJ

росія планує націлити на інфраструктуру України іранські балістичні ракети, — WSJ

росія планує придбати в Ірану балістичні ракети малої дальності, що посилить здатність Москви націлюватися на інфраструктуру України.

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на офіційних осіб США. Ракети з Ірану можуть поставити вже цієї весни, але, на думку чиновників, угода досі не завершена, пише ZN.ua, цитуючи закриту частину статті WSJ.

"Сполучені Штати стурбовані тим, що російські переговори про придбання балістичних ракет малої дальності в Ірану активно просуваються", – заявив WSJ один з американських посадовців. 

Зазначається, що заміри Кремля викликали "глибоке занепокоєння" в адміністрації Президента США Джо Байдена.

Росія впродовж останніх кількох тижнів отримала кілька десятків балістичних ракет і пускові установки до них від Північної Кореї, а також значні запаси артилерії.

Американські офіційні особи заявили, що бажання Москви придбати іранські ракети стало очевидним в середині грудня, коли російська делегація відвідала іранський полігон для ознайомлення з балістичними ракетами і пов'язаним з ними обладнанням.

Ракети росіянам представили Повітряно-космічні сили Корпусу вартових ісламської революції Ірану (КВІР), в тому числі ракети малої дальності Ababil. Цей показ відбувся після вересневого візиту міністра оборони росії Сергія Шойгу до штаб-квартири Повітряно-космічних сил КВІР в Тегерані.

Таким чином, іранські ракети стануть доповненням до нещодавніх придбань росії, яка почала отримувати пускові установки й кілька десятків балістичних ракет з Північної Кореї. 

Нагадаємо, про намір рф купити в Ірану балістичні ракети США повідомляли ще напикінці листопада минулого року.

А наприкінці вересня Американський інститут вивчення війни (JSW) повідомляв, що росія і Іран можуть укласти угоду про продаж безпілотників і ракет після закінчення терміну дії ракетних обмежень ООН 18 жовтня.

За даними української та ізраїльської розвідок, росію насамперед цікавлять іранські балістичні ракети "Фатех-110" та "Зольфагар", дальність дії яких становить 300 км і більше.

"Після 18 жовтня Іран матиме право експортувати ракети та пов'язані з ними технології без міжнародного контролю, що дасть йому можливість задовольнити військові потреби росії", - йшлося в огляді JSW.