Уряд удосконалив порядок надання тимчасового житла ВПО

Уряд удосконалив порядок надання тимчасового житла ВПО

Кабмін вніс зміни до Постанови № 495 від 29.04.2022, якою затверджується Порядок формування фондів житла, призначеного для тимчасового проживання, обліку та надання такого житла для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб.

Про це повідомляє Мінреінтеграції.

Зокрема, перелік пріоритетності надання тимчасового житла ВПО доповнили новими категоріями. Тепер туди, у тому числі, входять:

  • сім’ї військовослужбовців з-поміж внутрішньо переміщених осіб;
  • ВПО, які повторно перемістилися через збройну агресію рф;
  • ВПО з-поміж мешканців відповідної територіальної громади, яка забезпечує житловими приміщеннями із фонду, житло яких було зруйноване.

Крім того, змінами розширили можливості фінансування органами місцевого самоврядування (ОМС) фонду житла, призначеного для тимчасового проживання ВПО, поза межами їхньої юрисдикції.

“Тобто ОМС тих територій, із яких перемістилися ВПО, зможуть брати участь у розподілі житлового фонду у приймаючих громадах”, - пояснили у міністерстві.

Крім того, відтепер ВПО можуть стати на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, навіть за відсутності такого фонду на момент їхнього звернення.

“Ухвалення цього рішення сприятиме ефективному обліку та наданню житла для тимчасового проживання внутрішніх переселенців”, - наголосили у Мінреінтеграції.

Нагадаємо, у травні 2023 року уряд доповнив перелік категорій ВПО, які мають право на отримання тимчасового житла.