"У Швеції може бути війна": міністр оборони країни закликав усіх шведів готуватися

"У Швеції може бути війна": міністр оборони країни закликав усіх шведів готуватися

Безперервна смуга миру, яка триває понад 200 років, не повинна приспати шведів у помилковому відчутті безпеки. У Швеції може бути війна.

Про це сказав міністр цивільної оборони Карл-Оскар Болін, закликаючи всіх шведів "рухатися", повідомляє The Local.

"Усім шведам потрібно діяти зараз, щоб підвищити стійкість країни у разі війни", - сказав Болін. У своїй промові він стверджував, що мир не є "непорушною константою", навіть у Швеції.

"Багато хто говорив це до мене, але дозвольте мені зробити це в офіційній якості, більш просто і з відвертою ясністю: у Швеції може бути війна", — сказав він.

Він не припускав, що збройний конфлікт є гарантією чи неминучістю, а скоріше те, що теоретична можливість війни існує і в Швеції, попри те, що це традиційно мирна країна.

Болін закликав усіх допомогти розбудувати повну оборону Швеції. Він закликав посадових осіб ради забезпечити пункти притулку, надзвичайний план водопостачання та постачання продуктів харчування, а працівників запитати у свого роботодавця, якою буде їхня роль у організації війни на робочому місці, і розглянути, які речі першої необхідності їм знадобляться, щоб мати змогу продовжувати працювати в складних умовах.

"Ви приватна особа? Добре, тоді ви взяли на себе відповідальність за готовність дому? Чи замислювалися ви над тим, чи маєте час вступити до добровільної оборонної організації? Якщо ні – рухайся!", - сказав Болін і порадив людям запитати інших, хто вже почав готуватися, або отримати більше інформації в Шведському агентстві з питань цивільного страхування.

Нагадаємо, Швеція відпочатку російського вторгнення допомагає Україні в обороні і надсилає пакети зі зброєю. Саме вторгнення рф в Україну змусило Швецію подати заявку на вступ до НАТО. Зараз країна має гарантії безпеки від Альянсу. Комітет із закордонних справ турецького парламенту дав згоду на заявку Швеції на вступ до НАТО у вівторок, 26 грудня.