Ірландія змінює правила перебування українських біженців: соцпідтримка, навчання, робота і житло

Ірландія змінює правила перебування українських біженців: соцпідтримка, навчання, робота і житло

Українці, які приїдуть до Ірландії пізніше цього місяця, пройдуть навчання та підтримку, щоб знайти роботу. Новоприбулим українцям скоротять соціальну допомогу після того, як Кабмін Ірландії затвердить закони про зниження ставок.

Як повідомляє Independent.ie, уряд Ірландії вирішив скоротити щотижневі виплати з 232 євро до 38,80 євро.

Зазначається, що понад 100 тис. українців, які вже знаходяться у країні, зміни не торкнуться.

Згідно з цим законодавством, тепер новоприбулі українці отримають добову допомогу в розмірі 38,80 євро на тиждень, крім того, біженці, які тікають від війни в Україні, пройдуть навчання та отримають підтримку навичок, щоб допомогти їм знайти роботу. Новим українським біженцям також буде надано 90 днів у державному житлі, а потім вони самі відповідатимуть за пошук житла.

"Українцям, які отримують соціальну допомогу, доведеться звертатися до державної служби зайнятості Департаменту соціального захисту населення", - йдеться у повідомленні.

Уряд заявив, що нові нижчі ставки соціального забезпечення приведуть Ірландію у відповідність до пропозицій інших європейських країн. Нові правила почнуть діяти наприкінці місяця.

Від початку війни в Україні у лютому 2022 року до Ірландії прибули понад 102 тисячі українців.

Нагадаємо, наприкінці 2023 року прем'єр Ірландії Лео Варадкар запевняв, що "українцям тут все одно будуть раді".

"Будь-який українець, який приїде до Ірландії, не буде вигнаний, цього не станеться. Однак ситуація, яку ми маємо зараз, полягає в тому, що цифри (на соцдопомогу і житло, - ред.) дуже великі. Це чинить величезний тиск на розміщення людей", - сказав Варадкар.

Він повідомляв, що близько 14 тис. українських біженців уже є робочою силою в Ірландії, але уряд розглядає можливість зміни соціальних виплат, щоб заохотити українців працевлаштовуватися.