У тюрмах окупованої Луганщини утримують понад дві тисячі людей, – ЦНС

На окупованій Луганщині утримують понад дві тисячі українців, – Нацспротив

“Кібер Спротив” отримав доступ до великого масиву даних про каральну систему “лнр”. За даними, на Луганщині утримують 2101 “іноземного громадянина”.

Про це повідомляє Центр Нацспротиву.

“Іноземці” в абсолютній своїй масі — це громадяни України, які народилися та все життя мешкають на Луганщині. Хоча серед ув’язнених є громадяни Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Казахстану, Молдови, Таджикистану, росії, особи без громадянства та навіть один власник паспорта Латвії”, – йдеться у повідомленні.

Також “Кібер Спротиву” вдалося встановити принаймні три місця перебування українських військовополонених на Луганщині — це колишні Суходільська та Свердловська колонії №36 і №38, а також Луганський слідчий ізолятор. З цих місць полонених вивозять на “суди” у Луганську, Новочеркаську або Ростові-на-Дону. З міркувань безпеки поки що не публікують всі наявні документи.

Крім того, “Кібер Спротив” виявив, що окупанти намагаються збирати дані про українців у полоні та їхніх родичів. Родичів полонених або зниклих безвісти українців закликають надсилати “звернення” до окупаційних адміністрацій з проханням підтвердити чи спростувати перебування певної особи в каральних закладах.

Нагадаємо, під час обміну полоненими в Україну у січні 2024 року повернулися викладач Східноукраїнського національного університету імені В. Даля Костянтин Літвінов та п'ятеро військовослужбовців Луганського прикордонного загону.