Білий дім підтримує конфіскацію $300 млрд заморожених активів рф нa користь України, — Bloomberg

Білий дім підтримує конфіскацію заморожених російських активів на користь України, — Bloomberg

Адміністрація президента США Джо Байдена "в принципі" вітає законопроект, який дозволить їй конфіскувати близько $300 млрд із заморожених російських активів, щоб допомогти оплатити реконструкцію України.

Bloomberg пише, що Білий дім прагне залучити підтримку в Конгресі для подальшого фінансування війни проти рф.

"Законопроект надасть виконавчій владі повноваження, необхідні для конфіскації російських суверенних активів на користь України", — йдеться в меморандумі NSC, одному з трьох подібних повідомлень, з якими ознайомилося Bloomberg News.

"Байден підтримує цей крок, оскільки республіканці в Конгресі заблокували понад $60 млрд фінансування для України, частково через побоювання, що Вашингтон несе занадто великий фінансовий тягар, тоді як контрнаступ Києва зупинився", - зазначає видання.

Білий дім намагається врівноважити питання з конкуруючими занепокоєннями, що цей крок може заплямувати репутацію фінансової системи США та спровокувати "втечу від долара".

"Адміністрація також хоче узгодити цей крок із союзниками з Великої семи, особливо в Європі, де зберігається близько $200 млрд заморожених російських активів і де підтримка конфіскації, особливо в односторонньому порядку, була прохолодною", - зазначається у матеріалі.

Світовий банк оцінив, що відновлення України може коштувати близько $411 млрд.

"Разом з нашими партнерами з G-7 ми вивчаємо всі варіанти, які відповідають нашим відповідним правовим системам і міжнародному праву, щоб допомогти Україні отримати компенсацію від росії", — йдеться в заяві Держдепу.

Нагадаємо, наприкінці грудня повідомлялося, що федеральний прокурор Німеччини Петер Франк хоче вилучити російські активи на 720 млн євро з рахунків, що належать російському Національному розрахунковому депозитарію - підрозділу Московської біржі. Потім кошти передбачається перевести до державної скарбниці.

Також у грудні стало відомо, що країни "Групи семи" (G7) наближаються до можливої конфіскації заморожених російських активів з метою передачі їх Україні.