Німеччина пообіцяла Україні зброю на 7 млрд євро, Франція — ракети SCALP і гармати CAESAR

Німеччина пообіцяла Україні зброю на 7 млрд євро, Франція — ракети SCALP і гармати CAESAR

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що його країна у 2024 році поставить Україні військові товари на суму 7 млрд євро, а президент Франції Емманюель Макрон анонсував надання Україні ще 40 далекобійних ракет SCALP та іншої військової допомоги.

Шольц зробив заяву у соцмережі X після розмови з президентом США Джо Байденом, а Макрона цитує  Le Monde.

Макрон заявив, що працює з Києвом над двосторонньою угодою про гарантії безпеки, яка має бути підписана за кілька тижнів. Він також оголосив про доставку крім 40 ракет SCALP ще кількох сотень бомб і гармат CAESAR.

"Я сам поїду в Україну в лютому. Повідомлю про доопрацювання цих текстів. Поставки боєприпасів, про які я там казав, будуть розпочаті", – заявив Макрон.

Шольц у соцмережі Х написав: "Президент Байден і я згодні: ми хочемо продовжувати надавати фінансову, гуманітарну та військову підтримку Україні. Сьогодні я спілкувався з ним телефоном. У 2024 році Німеччина надасть військові товари на суму понад 7 мільярдів євро".

Нагадаємо, 11 грудня державна міністерка у європейських справах Німеччини Анна Люрманн заявила, що Німеччина у 2024 році подвоїть військову допомогу Україні до 8 млрд євро.

Франція заявляла, що збільшить постачання боєприпасів Україні у 2024 році.