Лубінець підтвердив, що працівники ТЦК не мають прав перевіряти документи і затримувати цивільних

Лубінець підтвердив, що працівники ТЦК не мають прав перевіряти документи і затримувати цивільних

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що дії працівників ТЦК, коли вони перевіряють і забирають документи або затримують громадян, є незаконними.

Про це Лубінець сказав в інтерв'ю NV.

Він сказав, що основне питання, яке порушують громадяни України у зверненнях до нього, — це невідповідність мандатів ТЦК.

"Це коли вони вимагають перевіряти документи, забирають документи й фізично затримують громадян України. У них таких прав немає", - зазначив Лубінець.

Він додав, що його особисто обурюють випадки, коли працівники ТЦК застосовували фізичну силу до громадян України.

За словами Лубінця, випадки, коли людина йшла вулицею і її ТЦК забрала у мікроавтобус та відвезла, не є системними, але "з такими випадками до нас теж звертаються".

"Я відкриваю провадження і направляю всі запити. А також до деяких ТЦК ми відправили моніторингові перевірки. Потім я ставлю це питання на рівні керівництва, коли підтверджується інформація щодо зловживання правами працівниками ТЦК, щоб до них відкривалось дисциплінарне якесь провадження, і вище керівництво приймало рішення щодо покарання своїх підлеглих", - зазначив Лубінець.

Нагадаємо, голова комітету Верховної ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич вважає, що випадки, коли представники ТЦК хапають людей на вулиці і застосовують силу, спровоковані прогалинами у чинних механізмах мобілізації.