€50 млрд для України: Єврокомісія готує альтернативу, якщо не вдасться досягти згоди усіх країн ЄС

€50 млрд для України: Єврокомісія готує альтернативу, якщо не вдасться досягти згоди усіх країн ЄС

Єврокомісія сподівається на позитивне рішення майбутньої Європейської ради щодо виділення для України €50 мільярдів допомоги на наступні чотири роки. Водночас готує й альтернативні рішення на випадок, якщо такої згоди не вдасться досягти серед усіх 27 країн ЄС. 

Про це у п'ятницю у Стокгольмі під час спільної пресконференції з прем’єр-міністром Фінляндії Петтері Орпо та прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном заявила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє Укрінформ.

“Ми обговорили наступну спеціальну Європейську раду, метою якої буде досягти згоди навколо €50 мільярдів для України на наступні чотири роки. Це надасть Україні передбачувану економічну та бюджетну допомогу, й підкреслить нашу потужну підтримку для України”, - підкреслила президентка Європейської комісії.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо позиції прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана у цьому питанні, Урсула фон дер Ляєн зауважила, що Угоди ЄС мають дуже чіткі правила, як вирішувати конфліктні ситуації в Європейському Союзі.

“Перш за все, ми маємо проводити переговори одне з одним та знаходити компроміси. Ми інтенсивно працюємо з угорським урядом, з пошуку рішення, щоб мати таке рішення у складі 27-ми з приводу €50 мільярдів для України на наступні чотири роки. Це наш пріоритет. Але, безумовно, ми готуємося до альтернативних рішень, якщо буде щось, чого ми не зможемо досягти”, - наголосила фон дер Ляєн.

Президентка Єврокомісії зауважила, що весь Європейський Союз побудований на діалозі та на пошуку спільних рішень з усіма країнами членами. Процедури, що передбачені у ст. 7 Угоди ЄС щодо обмеження права країни на голосування, за її словами, є зовсім іншою справою, що є відмінною від переговорів з Угорщиною навколо виділення €50 мільярдів для України.

Нагадаємо, у грудні 2023 року лідери ЄС схвалили рекомендацію Європейської комісії про відкриття переговорів про вступ України у блок, але прем'єр Угорщини Віктор Орбан заблокував інше питання - виділення Україні 50 млрд євро на чотири роки.