Зустріч Зеленського з Туском: Польща надає новий оборонний пакет і приєднається до безпекових гарантій

Зустріч Зеленського з Туском: Польща надає Україні новий оборонний пакет і приєднається до безпекових гарантій

Прем'єр Польщі Дональд Туск зустрівся у Києві із президентом Володимиром Зеленським. Підсумки переговорів підбили польська і українська сторони

"Будемо співпрацювати і в інших форматах. Польща приєдналася до декларації G7 – ця декларація покликана мобілізувати демократичні країни на підтримку України", - цитує канцелярія Туска у соцмережі Х.

Офіс президента пише, що Зеленський і Туск обговорили всі аспекти двосторонніх відносин. 

"Є новий польський оборонний пакет. Ми цінуємо таку незмінну допомогу. Є нова форма нашої взаємодії заради більшого масштабу закупівель зброї для українських потреб. Це польський кредит для України. Обговорили ми сьогодні з паном прем’єр-міністром і можливості щодо спільного майбутнього виробництва зброї", – повідомив Зеленський.

Сторони також обговорили безпекові гарантії та приєднання Польщі до Спільної декларації G7, погодженої у Вільнюсі.

"Вдячний за готовність розпочати роботу щодо двосторонньої угоди між нашими державами. Та впевнений: угода може бути дуже амбітною, саме такою, якої потребують наші народи", – наголосив Зеленський.

Крім того, лідери обговорили ситуацію на кордоні між Україною та Польщею. Зеленський акцентував на важливості долати разом будь-які проблеми – максимально прагматично, заради спільних інтересів.

Нагадаємо, польський уряд працює над змінами до спецзакону, які повинні продовжити термін легального перебування українців у Польщі до 4 березня 2025 року. У найближчі тижні проєкт змін до спецзакону повинен потрапити на затвердження до Сейму.