У Польщі сказали, коли продовжать термін легального перебування українців до 2025 року

У Польщі сказали, коли продовжить термін легального перебування українців до 2025 року

Польський уряд працює над змінами до спецзакону, які повинні продовжити термін легального перебування українців у Польщі до 4 березня 2025 року.

Dziennik Gazeta Prawna пише, що у найближчі тижні проєкт змін до спецзакону повинен потрапити на затвердження до Сейму.

Портал для українців у Польщі "Наш вибір" зазначає, що у четвер, 18 січня, на польському урядовому порталі зʼявилась інформація про те, що Польща, вслід за Європейським Союзом, продовжила дію посвідчень про тимчасовий захист до 4 березня 2025 року.

"Новину одразу підхопили українські медіа, але жодне з них не пояснило, що рішення польського уряду не стосується більшості українців, які знайшли захист від війни у Польщі на підставі спецзакону про допомогу громадянам України", - наголошує видання.

Воно пояснило, кого стосується це рішення та чим відрізняється тимчасовий захист, виданий управлінням у справах іноземців, та статус PESEL UKR:

"Важливо розуміти, що це рішення стосується виключно тих, хто отримав дозвіл на тимчасовий захист в управлінні у справах іноземців Польщі. І воно жодним чином не стосується тих українців, які перебувають у Польщі на підставі спецзакону та мають PESEL UKR".

"Це рішення стосується тільки тих, хто отримав тимчасовий захист від Голови управління у справах іноземців", – наголошує Оксана Пестрикова, координаторка інфолінії та консультаційного пункту Українського дому у Варшаві.

Вона також пояснює, що плутанина, яка виникла в українських медіа, може бути повʼязана з тим, що там не розрізняють дозвіл на тимчасовий захист від управління у справах іноземців та дозвіл на легальне перебування згідно зі спецзаконом про допомогу українцям (за цим спецзаконом українці, зокрема, отримують PESEL UKR), який також можуть називати тимчасовим захистом.

"Нагадуємо, що особи, які перебувають у Польщі на підставах тимчасового захисту – а саме PESEL зі статусом UKR – актуально знаходяться легально на території Польщі до 4 березня 2024 року, далі очікують на новелізацію спецзакону і ймовірне продовження терміну тимчасового захисту", – пояснюють у консультаційному пункті Українського дому. 

Нагадаємо, до бюджету Польщі у 2023 році не менше 6 млрд злотих податків надійшли від працюючих українців. Крім того, у ІІ кварталі минулого року українці витратили у Польщі 1,77 млрд злотих (14,73 млрд грн).

Директорка департаменту рекрутації міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal Анна Джоболда зауважила, що економіка Польщі критично залежить від українців і отримує набагато більше, ніж витрачає.