Українська розвідка вважає, що попри падіння Іл-76, обмін полоненими з рф скоро відбудеться

Українська розвідка вважає, що новий обмін полоненими з рф скоро відбудеться

Переговорники з рф і України, які задіяні в процесі обміну полоненими, продовжують комунікації.

Про це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов, повідомляє "Радіо Свобода".

За його словами, це дає підстави представникам ГУР вважати, що новий обмін полоненими відбудеться найближчим часом.

"Робочі групи продовжують спілкуватися, і переговорники комунікують. Це дає підстави вважати, що найближчим часом ми все ж таки будемо мати нові результати", – сказав Юсов.

Він додав, ситуація з Іл-76 негативно вплинула на обмінний процес, проте Україна зацікавлена в тому, щоби з'ясовувати обставини того, що сталося, і паралельно продовжувати процес переговорів щодо звільнення полонених.

"Звичайно, позитивно вона не може вплинути. Мова йде про одразу категоричну позицію держави-агресора. Вона була одразу оприлюднена, пропагандисти відпрацювали по методичках. Україна зацікавлена в тому, щоб з’ясувати оперативні обставини і паралельно продовжувати процес повернення додому наших захисників, захисниць, а також цивільних, які знаходяться здебільшого у край важких умовах", – сказав представник ГУР.

Нагадаємо, 24 січня у Бєлгородській області впав і розбився військово-транспортний Іл-76. Міноборони рф стверджує, що на борту були 65 полонених військовослужбовців ЗСУ, які перевозилися в Бєлгородську область для обміну, 6 членів екіпажу літака і 3 супроводжуючих. Повідомляється, що усі вони загинули. росія звинуватила ЗСУ у збитті літака.

ГУР підтвердило, що на 24 січня дійсно готувався обмін полоненими, але "Україна не володіє достовірною та вичерпною інформацією з приводу того, хто саме перебував на борту літака та в якій кількості".

Водночас в ГУР підкреслили, що зі свого боку Україна виконала всі домовленості для належної підготовки обміну: російських полонених військовослужбовців було вчасно доставлено на обумовлене місце для обміну, де вони перебували у безпеці.

Одразу після повідомлень про падіння літака Іл-76 голова комітету з оборони Держдуми росії Андрій Картаполов заявив, що тепер про обмін "не може бути й мови".

Востаннє обмін полоненими між Україною і рф відбувся 3 січня. Він був найбільшим за кількістю повернутих оборонців з початку повномасштабного вторгнення. В Україну повернулися 230 захисників.