Індекс сприйняття корупції-2023: показники України значно покращилися

Індекс сприйняття корупції-2023: показники України значно покращилися

Україна отримала 36 балів зі 100 можливих в Індексі сприйняття корупції (Corruption Perceptions Index — CPI) за 2023 рік.

Про це повідомляє Transparency International Ukraine.

Наразі Україна посідає 104 серед 180 країн. Також 36 балів за результатами дослідження мають Алжир, Бразилія та Сербія.

На один бал Україну випереджають Албанія, Аргентина, Білорусь, Гамбія, Ефіопія та Замбія. Всі ці країни мають результат у 37 балів. Відстають від України Боснія і Герцеговина, Домініканська Республіка, Єгипет, Непал, Панама, Сьєрра-Леоне та Таїланд з результатом у 35 балів.

Крім того, зростання України на 3 бали - один із найкращих результатів за 2023 рік у світі. Також Україна стала однією з 17 країн у цьогорічному СРІ, що показали свій найкращий показник за увесь час.

Варто також додати, що Україна випереджає росію, бо та у 2023 році втратила 2 бали. З результатом у 26 балів росія посідає 141 місце у списку.

Проте головною проблемою в Україну залишається корупція. Тому Transparency International Ukraine пропонує 3 кроки, які допоможуть покращити рівень боротьби з корупцією та сприятимуть євроінтеграційним процесам України у 2024 році.

До кроків належить: підвищити ефективність боротьби з топкорупцією, ефективно використовувати на потреби держави активи корупціонерів і поплічників росії, а також розпочати реформу Рахункової палати та Державної аудиторської служби України.

Нагадаємо, що раніше видання Politico повідомляло про те, що США стурбовані корупцією в Україні набагато більше, ніж вони публічно демонструють. Подібна ситуація може підірвати довіру іноземних лідерів до українського уряду часів війни.