Байден прогнозує, що питання допомоги Україні навіть не буде винесене на розгляд

Байден прогнозує, що питання допомоги Україні навіть не буде винесене на розгляд

Президент США Джо Байден звернувся до Конгресу із закликом ухвалити законопроєкт про захист американського кордону, у якому міститься пакет допомоги Україні на $60 млрд.

Водночас Байден констатував, що, вочевидь, документ навіть не винесуть на розгляд Сенату через позицію республіканців, які слухаються експрезидента Дональда Трампа, повідомляє "Голос Америки".

"Усе вказує на те, що цей законопроєкт навіть не буде винесений на розгляд Сенату. Чому? З простої причини: Дональд Трамп", – заявив Байден.

Говорячи про Україну, він нагадав, що країна перебуває “у скрутному становищі, захищаючись від жорстокого російського нападу”.

“Годинник тікає. Кожен тиждень, кожен місяць, який проходить без нової допомоги для України, означає менше артилерійських снарядів, менше систем протиповітряної оборони, менше засобів для захисту України від російських ударів. Це саме те, чого хоче путін. Українці борються мужньо”, - сказав президент.

Байден вкотре наголосив, що українці воюють відважно, але критично потребують допомоги союзників.

Крім того, російський президент володимир путін, за його словами, "робить ставку" на те, що згаданий законопроєкт не буде підтриманий у Конгресі США. І ця ситуація із затримкою голосування грає йому на користь.

"Ми не можемо зараз піти. Саме на це робить ставку путін. Підтримати цей законопроєкт – це протистояти путіну. Протистояти цьому законопроєкту значить грати йому на руку. Як я вже говорив раніше, ставки у цій боротьбі виходять далеко за межі України. Якщо ми не зупинимо апетит путіна до влади та контролю в Україні, він не обмежиться лише Україною, і витрати для американців, наших союзників і партнерів зростуть. Для тих республіканців у Конгресі, які думають, що можуть перешкоджати фінансуванню України і не нести відповідальності - Історія спостерігає. Історія спостерігає, і нездатність підтримати Україну в цей критичний момент ніколи не буде забута", - нагадав президент.

Джо Байден зазначив, що наразі республіканці повинні визначитись."Роками вони говорили, що хочуть домогтися безпеки кордону. Тепер у них є найсильніший прикордонний законопроєкт, який коли-небудь бачила ця країна", – сказав Байден.

Він переконаний, що Трамп "краще використає цю проблему як зброю, ніж фактично вирішить її".

Нагадаємо, у неділю ввечері, 4 лютого, після місяців переговорів, Сенат оприлюднив двопартійну угоду, яка являє собою законопроект на $118 млрд, і він включає $60 млрд на допомогу Україні, а також радикальні зміни у міграційній політиці США.

У понеділок, 5 лютого, спікер Палати представників Майк Джонсон назвав угоду "мертвою" і сказав, що не ставитиме її на голосування.

Трамп емоційно "напав" на головного учасника переговорів щодо угоди від Республіканської партії, а керівництво республіканців у Сенаті заявило, що, ймовірно, проголосує проти цього пакету у середу, 7 лютого.

Головний учасник переговорів щодо угоди від Республіканської партії сенатор Джеймс Ленкфорд сказав, що республіканці, швидше за все, об’єднаються, щоб заблокувати закон у Сенаті у середу — і що він сам може навіть проголосувати проти нього.