Українці зняли з рахунків рекордну суму заощаджень напередодні ухвалення закону про мобілізацію

Українці зняли з рахунків рекордну суму заощаджень напередодні ухвалення закону про мобілізацію

Українці зняли у січні з депозитних рахунків 27 млрд грн - це рекордне зняття заощаджень після запровадження в Україні воєнного стану 24 лютого 2022 року.

Про це йдеться у звіті Національного банку України, повідомляє "Економічна правда".

У січні 2024 року загальний обсяг депозитів населення у банківській системі скоротився на 2,5% - на 27,4 мільярда грн, після чого на рахунках залишилося 1,05 трлн (з 1,078 трлн на кінець 2023 року).

Загальне падіння обсягу депозитів резидентів у банках становило 2,1%. Таким чином, загальна сума депозитів знизилася на 49,2 мільярда грн, до 2,35 трлн грн. Статистика враховує депозитні вклади як населення, так і бізнесу.

Підприємці зняли за січень 22 мільярди гривень. 

Нагадаємо, 7 лютого Верховна Рада у першому читанні підтримала урядовий законопроєкт про мобілізацію. У ньому є механізм запровадження обмежень щодо тих, хто ухиляється від мобілізації: ТЦК та СП звертатимуться до суду. Якщо громадянин добровільно протягом 10 днів з дня вручення повістки не з'явився до ТЦК (в тому числі, до закордонної дипломатичної установи України, якщо громадянин закордоном), то суд буде вирішувати, чи обмежувати такому громадянину право на керування транспортними засобами або заблокувати рахунки у банку.

Надалі законопроєкт про мобілізацію може бути винесений на голосування у Верховну раду в другому читанні не раніше 22 лютого.