Рада ухвалила закон про мобілізацію у першому читанні і дозволила посмертне батьківство військових

Рада ухвалила закон про мобілізацію у першому читанні і дозволила посмертне батьківство військових

Верховна Рада у першому читанні підтримала урядовий законопроєкт про мобілізацію, а також виправила норму закону, який стосується військовослужбовців і їхнього права на біологічне батьківство (материнство) у разі смерті.

Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк (фракція "Голос"), "за" проголосували 243 нардепа.

"Я і більшість колег по фракції не голосували. Законопроект прийнятий без пропозицій Комітету. Далі внесення правок 14 днів до 21 лютого і далі друге читання. Тобто найбільш ймовірно буде прийнято законопроект в цілому в останній тиждень лютого (22-24.02), підписаний на початку березня і набере чинності через місяць, тобто у квітні", - додав Железняк. 

Щодо біологічного батьківства військових у разі їхньої смерті, то у законі № 10448 виправили норму, яка забороняла використовувати репродуктивні клітини у разі загибелі військовослужбовця.

Її виклали у новій редакції:

1. У разі загибелі або визнання померлою в установленому порядку особи, репродуктивні клітини якої зберігаються, їх безоплатне зберігання відповідно до цього Закону здійснюється протягом 3-х років з моменту загибелі цієї особи, а після закінчення цього строку подальше зберігання таких клітин може бути продовжене коштом іншої особи, визначеної у розпорядженні особи щодо власних репродуктивних клітин.
2. Фізична особа, репродуктивні клітини якої зберігаються відповідно до законодавства, має право розпорядитися ними на випадок своєї смерті.
3. У разі використання для зачаття дитини репродуктивних клітин особи, яка здійснила відповідне розпорядження на випадок своєї смерті, ця фізична особа визнається батьком або матір’ю народженої у такий спосіб дитини;
4. Установити, що волевиявлення особи, вчинене та посвідчене нотаріально, до введення в дію цього Закону щодо власних репродуктивних клітин, є підставою для застосування допоміжних репродуктивних технологій із використанням цих репродуктивних клітин. 

Нагадаємо, омбудсмен Дмитро Лубінець спочатку заявив, що урядовий законопроєкт про мобілізацію містить низку антиконституційних норм, але після наради з міністром оборони Рустемом Умєровим, закликав Раду проголосувати за документ.